понеделник , 25 юни 2018
Начало / Спорно за спорта / Има ли политическа чистка в НСБ? Спор в студиото между проф. Даниела Дашева и Красимир Керезов

Има ли политическа чистка в НСБ? Спор в студиото между проф. Даниела Дашева и Красимир Керезов

Ще ви разкажем за Красимир Керезов и това, което се случи с борда на директорите на НСБ. Той и заедно с още един член са били помолени да напуснат след среща със спортния министър проф. Даниела Дашева на 27 февруари, въпреки че за първи път от години насам дружеството е на печалба от 5 милиона лева. След това обаче по думите на бившия футболен съдия той остава изненадан с промени, антидатиране на документи и ред други нередности, за които той разказва пред камерата на Би Ай Ти. Ще чуете и коментар на спортния министър проф. Даниела Дашева истина ли са твърденията на Керезов.

„НСБ управлява в активите си най-големите спортни обекти, които носят най-много амортизационни отчисления, които са счетоводно приспаднати от приходите и въпреки това Сметната палата отчита в доклада си приходи от 5 милиона. От него се вижда, че с 30% са завишени приходите спрямо досегашни периоди в НСБ, намалени са чувствително разходите и няма основание да се притесняваме с колегите“, коментира Керезов.

Той разказа хронологията на събитията след идването на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев. „Изненадата бе на срещата на съвета на директорите на НСБ, на която бяхме поканени на 27 февруари в кабинета на съветника на министър Дашева. Очаквах, че ще говорим за нашата дейност и да предоставим отчет, но това не се случи. Лично дойде министъра заедно с нейния екип. Ние бяхме четирима, тъй като Емилия Груева беше зад граница с отбора по бокс“, разказа Керезов.

Той обясни, че на срещата с него са присъствали колегите му Пламен Манолов, Антон Попов и Стоян Танев. „Министър Дашева каза, че е решила да оптимизира разходите на всички търговски дружества, които заварва. Те са общо 4 и ние сме едно от тях. Спрямо това свое виждане тя каза, че подхожда към директорите на НСБ и редуцира неговия състав от петима на трима човека като счита, че това няма да попречи на работата“, посочи още Красимир Керезов.

Дешева обяснила, че е решила да освободи трима души – Стоян Танев, Емилия Груева и самия Керезов. Той показа документа, с който е бил съкратен на 27 февруари. Голямата изненада обаче е, че получил миналата седмица документите, а датата била 6 март, което е антидатиране.

„На 6 март имах други ангажименти, след 27 февруари не съм стъпвал в министерството на спорта. Нейното протоколно решение, което аз видях на 27 февруари, беше подписано още тогава. Това е закононарушение“, заяви Керезов.

Той показа документи с дати от 6 март и 16 март. В последния документ се казва, че освободените членове от съвета на директорите Стоян Танев и Красимир Керезов. Назначават се Юлиян Иванов и Емил Костадинов. На практика в рамките на 10 дни се променя решението и членовете остават същият брой.

„Заболя ме когато видях тези два документа и това антидатиране. От думите на президента разбрах на какъв принцип и по какви правила се извършват кадровите промени от министрите. Радев е заявил в интервю, че е вменил на своите министри да съблюдават за почтеност, партийна независимост и да няма смени на политически принцип. Заради това Керезов смята, че има подмяна на хора и се прави чистка.

„Не мога да я нарека политическа, защото не съм политически активен, но остава мисълта, че явно съм неудобен на някого, а целта е да бъдат назначени удобни хора“, заяви Керезов.
В студиото на „Спорно за спорта“ гостува служебният министър проф. Даниела Дашева, която също коментира темата.

„Когато управляваш едно търговско дружеството винаги имаш мотиви да оптимизираш борда на дружеството или да го разширяваш“, заяви Дашева. Тя обясни, че бордът трябва да се състои от 3 или 5 члена като едноличният собственик в лицето на министерството може по всяко време да реши промяна в числеността на директорите.

Тя каза, че извършила финансова и нормативна проверка на НСБ и установила, че има дефицити по отношение на управлението. „Проверката все още тече по отношение на нормативно, договорно и финансово състояние, така че нямам точните цифри, за да я обявя“, обясни служебният министър.

Дешева каза, че е преосмислила решението си и е решила да възстанови състава на дружеството на петима души, тъй като било по-рационално това дружество да се управлява от по-широк борд на директорите. Красимир Керезов също остава в борда на директорите.

„Не е имало никакво вписване на никакъв нов борд. Имах намерение, но това не се случи. Тече проверка в момента, вероятно са ме заблудили от административна гледна точка с това, което цитира Керезов за антидатирането. Ще изясня какво се е случило от датата 27 до 6 март. Ако това антидаритането съществува, то е в негова полза, тъй като е имал възможност да получава възнаграждението, което е получавал като част от борда на директорите на НСБ. Не става дума за уволнение, а за договор за управление. Няма уволнения. Има прекратяване на договор за изпълнение на задължения към НСБ“, подчерта проф. Дашева.

„Решенията аз ги взех и нося отговорност за тези решения и в момента нося отговорност за това, че съм възстановила стария борд и членовете са запазени. Не смятам, че управлението на това търговско дружеството е от значение за българския спорт в момента и едва ли НСБ може да реши толкова много проблеми, които съществуват в системата на българския спорт“, коментира още тя. Дешева каза, че не е имало опит за чистка и каза, че познава много бегло Красимир Керезов и няма как да има отношение към него. По думите й, той никога не е бил освобождаван от работа и няма никакви вреди за него.

Красимир Керезов се включи и по телефона на живо в „Спорно за спорта“ след като изслуша тезата на проф. Дашева.
„Считам, че е налице чистка към момента, в който прекратихме договора за възлагане на управление и нещата са възстановени такива, каквито трябва да бъдат при липсата на основание за освобождаване на мен и Стоян Танев“, каза Керезов и подчерта, че никога не се е притеснявал от проверки. Той посочи, че докладът на Сметната палата ще бъде достатъчно полезен и за Министерството на спорта.

Той не посочи дали президентът е отговорил на жалбата, която му е изпратил, но каза, че от това, което се е случило през последните дни, той е изпълнил своето обещание.

Дашева коментира твърденията на Керезов за изключителната ефективност на дружеството като посочи, че през 2016 г. дружеството е на печалба от 600 000 лв. и инвестирани около 1,2 милиона лв. В няколко съоръжения. „Това е голямата печалба на дружеството и това се проверени данни. По принцип търговското дружество с държавно участие не може да има печалба, но трябва да инвестира“, обясни Дашева. Тя посочи, че липсва бизнесплан.

Чуйте целия разговор и двете мнения по казуса с НСБ на Красимир Керезов и проф. Даниела Дашева в следващото видео:

Вижте също

На Мондиала: Свалки и секс туризъм в големи дози – бразилец и рускиня демонстрират. ВАР прати треньор на Иран в болница

Въпреки предупрежденията към руските жени да се въздържат от интимни контакти с чужденци по време …