сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Има ли пари в хазната, кой спекулира с европейските фондове и цикли ли икономиката – говори експертът Любомир Дацов

Има ли пари в хазната, кой спекулира с европейските фондове и цикли ли икономиката – говори експертът Любомир Дацов

Какво се случва с „папката на Герджиков“ и наистина ли няма пари в държавата, та се налага да се тегли заем, с който да се покрие частично българската част от финансирането на европейски проекти, въпреки високия фискален резерв – с тези въпроси Стажанта притисна премиера Бойко Борисов след парламентарен контрол в петък. Забързан, премиерът не пожела да отговори конкретно, а час по-късно изпрати есемес до Сашо Диков за състоянието на държавната хазна.

С коментар по темата в предаването гостува един от най-известните финансови експерти у нас – Любомир Дацов. Защо вземаме заем, след като имаме такъв голям и сигурен фискален резерв, не е финансов, а политически въпрос, смята специалистът.

Факт е, че в момента резервът не е най-голям, но е достатъчен, обясни той.  Дацов подчерта, че парите са реални, но близо 50% от тях не се управляват от правителството.

Когато участват определени банки – в случая Банката на Европа, тогава отношението към големите проекти, когато биват одобрявани в Брюксел, е доста по-различно вместо, ако само бъдат гарантирани от българска фирма или българското правителство. Участието на специалисти от тези банки в процеса на одобряване на големите проекти намалява риска за тях и те по-лесно се одобряват, допълни експертът.

Как всъщност работи бюджетът на държавата, кой има интерес да спекулира с европейското финансиране, зациклила ли е българската икономика или е в подем – вижте отговорите на всички тези въпроси в интервюто с Любомир Дацов!

 

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …