петък , 24 ноември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Има ли нужда парк „Пирин“ от защита

Има ли нужда парк „Пирин“ от защита

Международната природозащитна организация WWF връчи на премиера Бойко Борисов първите 100 000 подписа, събрани за няколко месеца в световна кампания в защита на Национален парк „Пирин“. Това стана след редовното заседание на Министерския съвет, съобщиха представителите на WWF.

Според тях новият план за управление на националния парк трябва да запази от сегашния режимите на защита. Точно заради това настояват проекта за нов план да бъде преработен, тъй като в него се дава възможност за сеч на 60% върху територията на Пирин (при сега разрешени 0%) и на строежи върху 12.5 пъти повече площ от сега разрешеното.

„Досега фирмата изпълнител си позволи да не се съобрази с най-важните забележки, засягащи зоните и режимите в парка“, заявява Катерина Раковска от WWF, която беше събеседник по темата в еМисия България.

По телефона с коментар по темата се включи и икономистът Владимир Каролев. „Никакво строителство не може да има в пределите на Национален парк. Единственото, което може да се изгражда, са спортни съоръжения“, обясни Каролев.

„Подготвям писмен доклад до всички държавни органи, включително прокуратурата, да проверят защо се разпространява невярна информация за строителство в Банско“, допълни Каролев.

„Защитените територии са само 5% от териториите в страната, а Националните паркове са само 3 на сто. Парк „Пирин“ е обект на световното културно наследство, тоест той принадлежи не само на нас, а на всичко хора по света“, защити исканията си Раковска, която е категорична, че в Националния парк има строителни дейности.

Вижте целия разговор в следващото видео!

Вижте също

Скандали или закачки са противоречията в Парламента и кой е най-стабилен на кораба на властта – говори журналистът Евгени Петров

Парламентарната група на „ВОЛЯ” бойкотира Парламента! Хората на Веселин Марешки в Народното събрание няма да …

Един коментар

  1. Пирин има нужда от контролирано развитие, а не от забрава заради претенция на този и онзи тома