събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Има ли нещо ново в новите учебни програми за българчетата в чужбина

Има ли нещо ново в новите учебни програми за българчетата в чужбина

Старите програми по български език и литература, по които във момента децата, живеещи извън България, учат, ще бъдат обновени и съобразени с новия стандарт за изучаване на български език, утвърден от Министерството на образованието и науката (МОН), твърдят от ведомството. Специална комисия ще разработва новите учебни програми, съобразени с нуждите на българчетата зад граница, които момента могат да учат български език, история и география в неделни училища, като това става по адаптирани програми с по-малък брой часове.

В новия стандарт няма нищо за нас, това са голи юридически фрази, зад които нищо не лежи, категорична е Камелия Конакчиева, директор на българското училище в Париж „Св. св. Кирил и Методий“.

По думите й в обявеното от МОН няма нови планове, тъй като и сега нещата са такива – навсякъде учениците зад граница учат около половин хорариум от 20 години насам, или от толкова, на колкото е съответното училище.

Конакчиева отбеляза също, че самите учители зад граница правят механично съкращаване на нормалните програми, тъй като най-добре познават нуждите на българоговорящите си възпитаници. Проблемът обаче според нея е, че за децата, които са от смесени бракове или не се отглеждат в българоговоряща среда, трябва да има съвсем друга методика.

Тя припомни, че преди години също е имало нарочна комисия, която е създала „адаптирани“ (в кавички, по думите й) програми и учебници, които никой не харесва и не ползва.

Мисля, че се работи по изключително остарял начин – не програмите са стари, а именно начинът, по който работи МО, и по-точно мониторингът на тези механизми, въведени през 2009 г., коментира Конакчиева, според която това е изключително важно, за да се проследи къде и в кои училища са добрите резултати и тези практики да се възприемат.

Искаме и да ни включат в процеса на разработването на програмите – не комисии да го правят и да ни дават някакво време да реагираме, а да седнат с нас с молив и лист в ръка, вместо само да ни потупват по рамото и да се награждаваме, казва още преподавателката.

На 27 юли българските училища зад граница ще имат среща в София, на която образователният министър Меглена Кунева не е потвърдила, че ще дойде.

На срещата имаме нужда от министър, който да може да даде политическата насока, който да знае каква трябва да е цялостната стратегия, която да обхване тези 200 хил. деца в чужбина, смята Камелия Конакчиева. Трябва ли да ги съберем на „Арена Армеец“, пита реторично тя.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …