петък , 19 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Има ли научени уроци от явлението КТБ – икономистът Георги Ганев

Има ли научени уроци от явлението КТБ – икономистът Георги Ганев

Идеята ни е да извлечем уроците от явлението КТБ с надеждата, ако можем, да помогнем подобни явления, или поне в този размер, да бъдат избегнати в бъдеще

Това разказа в еМисия България икономистът Георги Ганев за инициативата на три неправителствени организации – „Прозрачност без граници“, Програма Достъп до информация и Център за либерални стратегии (на когото е част от екипа).

Започваме от различни места, като едно от нещата, които правим, е да открием и разкажем различни случки около КТБ относно обвързаността й с предприятия, с медии, с политически партии, обясни той.

Ще бъдат интервюирани и пряко замесени в казуса КТБ лица – както от банката, така и от държавните институции, които е трябвало да спрат краха й, а също и наблюдатели, които са имало поглед върху процесите.

Ще се прави и анализ на наличните официални документи.

На въпрос има ли вече научени уроци, той отговори: „Все още не, много голямо и сложно е явлението“. Интересът ни е какво да се промени като регулаторна рамка и като тела, ангажирани с недопускането на подобни явления, добави икономистът.

Неговото лично предположение като експерт е, че бизнес проектът на КТБ сам по себе си е проблематичен. Самият Василев говори за банката като за „инвестиционна“, която ползва механизми за специално предназначение, а в българската правната среда няма място за такива банки, отбелязва икономистът. „Ако ще събираш депозити, нямаш право да влагаш в рискови начинания“.

„Минало е половин година, откакто докладът на „Аликс партнърс“ е достояние на синдиците, би трябвало да са свършили работата си, така че все по-малко има причини докладът да не е достъпен“, каза още Ганев.

Той се надява да стане публична и информацията какви пари са били събрани от синдиците. „Все още се надяваме синдиците да съберат сериозна част по кредитите, които изглеждаха съмнителни. Всеки процент е важен“. Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …