петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Има ли напредък в диалога за Закона за културното наследство – коментира Стефан Белишки

Има ли напредък в диалога за Закона за културното наследство – коментира Стефан Белишки

Комисията за култура и медии в парламента обсъди вчера поправките в Закона за културното наследство. Миналите на първо четене спорни поправки в него продължават да се приемат на нож от професионалната гилдия.

В еМисия България отново разговаряхме по темата с преподавателя от Художествената академия Стефан Белишки.

Текстовете предвиждат необходимата оценка, що се отнася до паметниците на културата, да може да се прави и от експерти, назначени на щат в общините. Въвежда се и „мълчаливо съгласие“, според което липсата на становище автоматично ще се смята за одобрение.

„Не всяка община има такива специалисти, а освен това непосредствената подчиненост на кметовете може да постави експертите под инвестиционен натиск, което на свой ред да компрометира защитата на тези културни ценности“, отбеляза Белишки.

По думите му становищата на почти всички експертни организации дават конкретни препоръки как да бъдат избегнати рисковете, като депутатите са се съгласили, че всички спорни текстове трябва да се преразгледат.

На въпрос дали са чули разумни доводи от Красимир Велчев от ГЕРБ, основен вносител на законопроекта, той отговори, че вижданията им са били доста различни, но все пак е имало диалог и затова се надява да има и положително развитие.

По думите на Белишки в сегашния закон проблемите са доста, сред които е и прекалената концентрация и централизация на процедурите. Има и проблем с хората, извършващи реставрация, тъй като в момента едва ли не всеки може да бъде регистриран в Министерството на културата без да има нужното образование в тази насока, вкл. специалисти по млечна промишленост, дървообработване, биохимия и др.

Чуйте целия разговор във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …