четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Има ли кураж Шотландия да се отдели от Великобритания – коментира Коста Стефанов

Има ли кураж Шотландия да се отдели от Великобритания – коментира Коста Стефанов

Британският премиер Тереза Май получи подкрепата на представителите и на двете камари на парламента и е готова да активира член 50 за излизане от Европейския съюз. В изявлението си пред британския парламент тя потвърди, че графикът, по който работи за Брекзит, е напълно в зададените от нея времевите рамки.

Мей призова шотландската националистическа партия да се откаже от „политическите игри“ и да не дестабилизира и разцепва Обединеното кралство в такъв решителен момент.

Има ли Шотландия икономическата свобода и сила да се отдели от Великобритания и накъде върви Обединеното кралство – за това разговаряме с журналиста Коста Стефанов.

Той отбеляза, че от изявлението й е станало ясно, че продължава да бъде привърженик на т.нар. твърд Брекзит, който включва излизане от общия европейски пазар.

Стефанов припомни също, че на предния референдум в Шотландия шотландците отхвърлиха независимостта с 55%, докато сега оценките за това какъв процент са съгласни с това са противоречиви.

Европа е много важен пазар за Шотландия – например за шотландското уиски и петрол, а финансовият сектор в страната е много развит, отбеляза журналистът.

Според него пред Тереза Мей има три възможности – да забрани провеждането на нов референдум, което ще засили още повече исканията за независимост, да се съгласи с шотландското правителство или да им каже – не ни пречете на преговорите с ЕС и проведете своя референдум, след като излезем от ЕС – надявайки се на някакво споразумение междувременно.

Коста Стефанов е на мнение, че шотландците не си дават ясна сметка какво ги очаква точно, но от друга страна страната изпълнява всички критерии за членство, така че ако се наложи, Шотландия бързо може самостоятелно да бъде приета. Чуйте целия му коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …