петък , 22 юни 2018
Начало / Новини / АМЕРИКА / Има ли експлоатация на детски труд – разликите у нас и в САЩ

Има ли експлоатация на детски труд – разликите у нас и в САЩ

Днес е Световния ден срещу експлоатацията на детски труд. По този повод проверихме какви са правилата за наемане на непълнолетни у нас и има ли такива в САЩ.

Ако до 2014 г. работодателите криеха колко непълнолетни са наели за сезона, световната финансова криза остави на улицата много възрастни квалифицирани кадри. Така, наемането на непълнолетни се оказа почти мираж заради прекалено голямото предлагане на опитни служители. Едва от миналата година лекият подем в икономиката отново изкара на светло работещите деца. И заваляха заявления за наемането им. В този смисъл у нас експлатация на детски труд няма.

Най-често непълнолетни се наемат като сервитьорки, камериерки, продавачки на стоки на дребно. Категорично забранен е тежък физически труд, или свързан с биологични или химични продукти.

Работодателите трябва да представят в местната инспекция по труда длъжностна характеристика и оценка на риска за работното място. Непълнолетните, от своя страна, представят декларация за съгласие от родителите и медицинско свидетелство. При нарушение на закона, работодателите ги грози глоба от 1500 до 15 хил. лв. В по-тежки случаи, се намесва и прокуратурата.

Детският труд в Америка е изключително строго регламентиран, тъй като глобите са големи. Заведения за бързо хранене са основните работодатели, които наемат деца предимно през лятото. Проверихме какви са правилата в щата с най-много българи – Илинойс. Детският труд тук се регламентира по два критерия – вида работа, която децата могат да извършват и брояна часовете.

Видът работа, която непълнолетните могат да работят се дели спрямо три възрастови групи: първо са деца на 12 и 13 години, имат право да работят само във ферми и след разрешението на своите родители. Децата на 14 и 15 години, могат да заемат места, които не са класифицирани като „опасни“ и които не са в сферата на промишленото производство. За децата на 16 и 17 регулациите спират до там, че те нямат право да заемат работни места класифицирани като опасни. Що се отнася до броя на часовете изискванията са валидни за всички под 16-годишна възраст.

Правилата са следните: не повече от 8 часа на ден, не повече от 40 часа на седмица, поне един почивен ден в седмицата и работното време трябва да бъде между 7 сутринта и 9 вечерта. Разрешителното за работа се издава от училището, след като родителят е подал заявление. Минималното заплащане е от 7 долара и 75 цента на час.

Одобрените от щата Илинойс работни позиции подходящи за деца включват сервитьори, касиери, помощници в кухнята, а също така и интелектуален или артистичен труд.

Вижте също

Политическите лидери с първи реакции след срещата между Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун

Реакциите след вчерашната историческа среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун продължават. Пред американски медии …