четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Има ли адекватна политика за хората с увреждания – коментира д-р Хасан Адемов

Има ли адекватна политика за хората с увреждания – коментира д-р Хасан Адемов

За пореден път хора с увреждания и техните близки излязоха на протест пред парламента и Министерския съвет, за да напомнят за нерешени проблеми и обидно отношение към хиляди хора в нужда. Този път път исканията им са фокусирани към помощта за младежи над 18 години. Пълнолетните младежи с увреждания губят право на помощ от 930 лв. и получават далеч по-малка инвалидна помощ. Протестиращите настояват за създаване на електронен регистър на хората с увреждания, помощ от поне две минимални работни заплати и възможност сами да решават как да управляват личната си помощ.

В еМисия България по темата разговаряме с д-р Хасан Адемов, шеф на парламентарната комисия по социална политика, депутат от ДПС от 38-ото НС до днес, бивш министър на труда и социалната политика (2013-2014 г.), който припомни, че става дума за пореден протест и дългогодишни проблеми, които не се решават от няколко правителства подред.

Той обясни, че при кабинета Борисов-2 е била определена помощ в зависимост от процента загубена работоспособност, но за съжаление за една от групите – с по-малък процент, на практика са се получили по-малки суми, отколкото получаваните досега, което е създало недоволство.

По-големият проблем според д-р Адемов е с инвалидните пенсии, като решаването му минава през промяна на експертизата на работоспособността.

Има много инвалиди с остатъчна работоспособност, каза той, като даде пример със състоянието долна параплегия (парализа), при която няма пречки човек да е преподавател, водещ, ИТ специалист, народен представител и т.н.

Той припомни, че при Ивайло Калфин е имало опит за решаване на този проблем чрез създаване на две комисии – медицинска и друга – от експерти в социалната сфера, които да преценяват остатъчната работоспособност и да предложат възможности за реализация на пазара на труда.

Според него той не е адекватен в това отношение, тъй като се изисква адаптирана работна среда, гъвкаво работно време, специален подход към хората с увреждания и т.н.

Другият въпрос е за нов закон за личната помощ, каза още Хасан Адемов.

Депутатът коментира и отмяната на по-високата минимална работна заплата през 2017 г. от Върховният административен съд, като припомни, че тези въпроси минават през постановления на МС, а не през закон. Делото беше образувано по жалба на четири работодателски организации, които смятат, че е нарушена законовата процедура, защото постановлението е прието без предварителното обсъждане на проекта. Решението подлежи на обжалване пред петчленен състав.

Адемов коментира също, че най-сериозният проблеми пред кабинета Борисов-3 може да се окаже стабилността, тъй като тя не предполага реформи.

Според него ако размера на минималната пенсия е било условието за реализрането на този кабинет, то такова решение създава проблеми за цялата пенсионна система, защото може да демотивира осигуряващите се на по-високи доходи да идат в сивия сектор. Увеличаването само единствено на тази пенсия значи правене на социална политика през пенсионната система, което е недалновидно решение, смята Адемов.

Когато има разумни предложения, които отговарят на записаното и в нашата платформа, защитават националния интерес и са социално отговорни, сме готови да ги подкрепим, каза още депутатът от ДПС в отговор на въпрос за плаващите мнозинства в 44-ото НС.

Той потвърди, че участието на патритотите е напълно неприемливо за ДПС. Кондицията на партията е прилично състояние, увери Адемов пък в отговор на въпрос за удара, който ДПС понесе от ДОСТ. Те не са проблем на ДПС, а по-скоро на държавата, смята Хасан Адемов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …