понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Илко Семерджиев: Пръстовата идентификация на пациенти ги прави медицински неконвертируеми в ЕС

Илко Семерджиев: Пръстовата идентификация на пациенти ги прави медицински неконвертируеми в ЕС

До началото на август трябва да заработят пробно биометричните пръстови идентификатори на пациентите, станали популярни като „пръстови отпечатъци“. Нововъведението ще засегне 20 болници, като все още не е ясно кои ще са те, а първите пациенти ще бъдат хоспитализирани по този начин през септември.

Измамата с тях става много по-лесна и мащабна, а за целта дори биха могли да бъдат използвани нещатни хакери, алармира бившият здравен министър Илко Семерджиев.

Той напомни, че България е единствената държава в ЕС, която въвежда подобно задължение за гражданите си, като предупреди, че това на практика ги прави медицински неконвертируеми в европейските страни.

Според него електронната здравна карта е панацеята, тъй като е европейски утвърдената система, чрез която наистина ще имаме възможност да се движим свободно в медицински план, съобразно принципите на ЕС. Семерджиев напомни, че самият здравен министър Петър Москов е дал предизборно обещание за въвеждането й, от което се е отметнал.

В нито една друга страна няма да има необходимите за идентификация скенери, напомни също бившият министър, според когото решението не е базирано на никакъв опит и аргументи.

С електронните здравни карти ние самите сме собственици на личната си медицинска информация, като решаваме дали да я предоставим, а сега отиваме само с пръста си, цялата база данни се изпраща в държавна институция и става достъпна за администрацията, т.е. ние не я притежаваме, обясни Семерджиев.

По думите му примерът с Турция, където също има биометрична идентификация, не е добър, тъй като според него става дума за автократична държава, която използва тези данни за контрол на гражданите си.

За Семерджиев от въвеждането на пръстовата идентификация няма и никакъв икономически положителен ефект, тъй като болниците ще бъдат принудени да плащат нещо, което не им трябва, а лекарите – да станат съучастници в система, която не се базира на нито един нормативен документ.

Обединяването на целия масив от лични данни, по силата на Закона за електронното управление, минал на първо четене, създава досие, за каквото дори и Държавна сигурност не е мечтала, смята още бившият министър.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …