понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Илияна Цанова за „Брексит“ и плана „Юнкер“

Илияна Цанова за „Брексит“ и плана „Юнкер“

Кампанията за и против излизането на Великобритания от ЕС е в разгара си и е основна тема на всички британски медии, като проблемът е, че несигурността е голяма, тъй като проучванията продължават да показват много близки резултати и за двата лагера, а 1/5 от хората все още нямат позиция. Абсолютно невъзможно е да се предвиди резултатът.

Това заяви в еМисия България от Лондон Илияна Цанова, зам.-управител на европейския фонд за стратегически инвестиции, известен още като плана „Юнкер”.

Самото решение да се направи този референдум бе по чисто вътрешнополитически причини вътре в Консервативната партия, в която съществува разединение и ситуацията не е особено положителна, припомни тя.

Цанова допълни, че застъпниците на оставането в ЕС изтъкват сериозния ефект, който излизането би имало върху работните места, износа на страната, инвестиционната активност, която вече е намаляла, докато тези от противоположния лагер по думите й разчитат на силен популизъм и националистически послания, като базират кампанията си по-скоро на миналото.

Планът „Юнкер“ за възстановяване на икономиката се развива много добре, инвестиционната активност е на необходимото ниво, макар най-вече в Северна и Западна Европа засега, одобрени са около 250 проекта до момента, разказа още Цанова.

България има два проекта по плана, като страната ни е една от първите, възползвала се от тази възможност, припомни тя.

Чуйте целия разговор с Илияна Цанова:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …