събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Илияна Цанова: Проекти за 15 млн. евро могат да бъдат финансирани директно по плана „Юнкер“

Илияна Цанова: Проекти за 15 млн. евро могат да бъдат финансирани директно по плана „Юнкер“

Почти всички използвани досега пари от инвестиционния план „Юнкер“, възлизащ на 315 милиарда долара, са отишли при 15-те най-богати страни, докато останалите 13, сред които и България, са получили доста малка част. Това сочи доклад на Европейската инвестиционна банка.

Италия, Великобритания и Испания са се възползвали в най-голяма степен от финансиране на инфраструктурни и иновационни проекти. Защо обаче ние не се възползваме от тези възможности, попитахме Илияна Цанова – зам.-директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции. Тя обясни на какво се дължи този дисбаланс между държавите.

„Аз не съм изненадана от тази първоначална статистика, защото е напълно нормално държавите с по-развити икономики и по-активен бизнес да имат готовност с по-добри проекти. Именно тези държави през първата година успяха да привлекат по-голямата част от инвестициите като брой проекти“, посочи Цанова.

„България е на 12-то място, поглеждайки от мобилизиран ресурс към БВП. При всички положения е необходимо да осигурим повече инсвестиции в новите страни членки и преговорите по удължаването на фонда „Юнкер“ включват допълнително изискване за допустимост на проектите за финансиране“, добави още тя.

„Ако погледнем разпределението на инвестициите, водеща роля имат 3 сектора – научна и развойна дейност – това са важни проекти. Сектор енергетика – предимно насочени проекти към възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност. Те имат директен ефект вурху конкурентоспособността. Третият сектор е финансиране за малки и средни предприятия. България има своите 4 проекта. Имаме подписани 4 споразумения, една част от тях са за предприятия с иновативна дейсност. Над 500 фирми са се възползвали до момента. Ресурсът не е изчерпан“, посочи зам.-директорът на Европейския фонд за стратегически инвестиции.

Добрата новина е, че България няма отказан проект. „Подготвят се няколко проекта за директно финансиране чрез Европейската инвестиционна банка, а не чрез банки посредници. Новината е, че проекти на стойност 15 млн. евро могат да получат директно финансиране. Минималният праг беше свален. Преди това минималното изискванене беше проектът да е на свойност минимум 50 млн. Евро“, подчерта Илияна Цанова.

Тя каза, че Великобритания към момента е пълноправен член на ЕС, плаща своите вноски и ще продължава да получава финансиране за инвестиционни проекти по плана „Юнкер“ дотолкова, доколкото отговаря на изискванията. „След Бревкзит няма да може да се възползва от плана „Юнкер“. При определени условия има шанс, но със сигурност това финансиране, с което разполага в момента, няма да бъде възможно след Брекзит“, категорична е Цанова.

Чуйте целия разговор със заместник-директора на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …