понеделник , 24 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Илияна Цанова: Изборен кодекс не може да се приема така в страна членка на ЕС
TSANOVA картинка

Илияна Цанова: Изборен кодекс не може да се приема така в страна членка на ЕС

Фактът, че един Изборен кодекс се приема без никаква оценка за въздействие и без обсъждане с гражданските организации и обществото, е крайно неприемлив в една демократична страна членка на ЕС.

Това коментира по повод скандалните промени в ИК Илияна Цанова, която бе част от екипа на две служебни правителства и е член на инициативния комитет “Гласувай без граници”.

„За мен въпросът е защо не се прави абсолютно никакъв опит да се изгради диалог на институционално ниво с тази огромна българска диаспора по света. Това е един огромен капацитет от хора – интелектуален, умствен, професионален, които биха искали да се ангажират по един или друг начин с обществено-политическия живот на страната.

Истината е, че голяма част от българите скъсаха емоционално връзките си с нея, но има и много, които търсят начин да допринесат за социално-икономическия живот в България“.

„Помня, че в качеството си на вицепремиер, който отговаряше за Държавната агенция за българите в чужбина, се опитахме чрез нея да насочим усилия за популяризиране на изборите, на това къде ще има секции и колко е важно да се гласува.

Спомням си, че за много кратко време тази кампания, направена през социалните мрежи, доби сериозна популярност, над 400 хил. българи бяха достигнати“, добави тя.

Силно се надявам законотворците и правителството да осъзнаят, че закони не се пишат на тъмно, на базата на някакви пазарлъци между политическите партии и без диалог с гражданите, заключи Илияна Цанова. Чуйте коментара й:

Вижте също

prepodavane

Димитър Владиков разкрива тайната за успешна кариера зад граница

История за успеха – един българин, успял да пробие в академичния свят на гъстонаселен Китай. …