четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Илияна Цанова: Изборен кодекс не може да се приема така в страна членка на ЕС

Илияна Цанова: Изборен кодекс не може да се приема така в страна членка на ЕС

Фактът, че един Изборен кодекс се приема без никаква оценка за въздействие и без обсъждане с гражданските организации и обществото, е крайно неприемлив в една демократична страна членка на ЕС.

Това коментира по повод скандалните промени в ИК Илияна Цанова, която бе част от екипа на две служебни правителства и е член на инициативния комитет “Гласувай без граници”.

„За мен въпросът е защо не се прави абсолютно никакъв опит да се изгради диалог на институционално ниво с тази огромна българска диаспора по света. Това е един огромен капацитет от хора – интелектуален, умствен, професионален, които биха искали да се ангажират по един или друг начин с обществено-политическия живот на страната.

Истината е, че голяма част от българите скъсаха емоционално връзките си с нея, но има и много, които търсят начин да допринесат за социално-икономическия живот в България“.

„Помня, че в качеството си на вицепремиер, който отговаряше за Държавната агенция за българите в чужбина, се опитахме чрез нея да насочим усилия за популяризиране на изборите, на това къде ще има секции и колко е важно да се гласува.

Спомням си, че за много кратко време тази кампания, направена през социалните мрежи, доби сериозна популярност, над 400 хил. българи бяха достигнати“, добави тя.

Силно се надявам законотворците и правителството да осъзнаят, че закони не се пишат на тъмно, на базата на някакви пазарлъци между политическите партии и без диалог с гражданите, заключи Илияна Цанова. Чуйте коментара й:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …