неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / Прозорецът / Илияна Йотова: Изправени сме пред залога да има солидарен ЕС или той да се разпадне

Илияна Йотова: Изправени сме пред залога да има солидарен ЕС или той да се разпадне

Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че сме пред прага на голяма хуманитарна криза. Според нея в момента взаимоотношенията между ЕС и Турция са много сложни.

„Освен политическата криза, ние сме пред прага на голяма хуманитарна криза, която с настъпващите летни месеци ще се задълбочава все повече и това влече след себе си и огромната заплаха от епидемии, поради лошите санитарни условия, поради това, че няма къде да бъдат настанявани идващите хора“, посочи Йотова в интервю за предаването „Прозорецът“.

По думите ѝ съществува голям риск външните граници на ЕС да бъдат превърнати в буферна зона, в огромен бежански лагер, ако шенгенска Европа действително се капсулира.

Тя е категорична, чр ЕС и държавите-членки не са на нужното ниво за решаване на бежанските въпроси.

„По отношението на Турция нещата стават все по-сложни, но без съдействието ѝ няма как да се справим с миграцията. Друг въпрос е, че Европа изостави лидерските си позиции. Европа беше поставена в ситуация да се справя с последствията на кризата, но не и да я управлява“, посочи евродепутатът.

„Турция е в ситуация, в която може да говори с Европа и за отваряне на нови преговорни глави, и за либерализация на визовия режим, и за финансова подкрепа. Нека да сме наясно, че Турция изпитва и много трудности. Да управляваш 3 млн. души, които не са твои граждани, да им търсиш работа, да се опитваш да учиш децата им в училище не е никак лесна задача“, смята Йотова.

Според нея т.нар. „план Меркел“ за сътрудничество с Турция все още не е изчерпан.

„Европа е в качествено нов период. Това не е онзи ЕС, който беше дори когато България и Румъния бяха приети – спокойна финансово и икономически Европа. Днес сме изправени пред залога – или ще има един солидарен ЕС, или буквално той ще се разпадне пред погледа ни“, категорична е Йотова.

Целия разговор с евродепутата можете да видите във видеото:

Вижте също

Бивш дипломат: Ердоган е знаел предварително за преврата

Бъдещето на Турция зависи от поведението на президента Реджеп Ердоган. Очакванията са той да наложи …