сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Илияна Йотова: Бъдещият президент трябва да е грамотен за процесите в ЕС

Илияна Йотова: Бъдещият президент трябва да е грамотен за процесите в ЕС

Обидно е да слушаме реплики, че определен кандидат-президент е достатъчно известен и няма нужда от кампания. Нека следващият президент на България не бъде назначен, а да си го изберем сами като общество, за да можем да търсим отговорност от него след това.

Това призова в еМисия България евродепутатът от левицата Илияна Йотова, която е и една от предложените за обсъждане номинации на БСП.

„Като част от българското общество, бих искала тези фигури да са далеч по-познати, да имат възможност да кажат какво смятат, че трябва да става в България следващите пет години, как позиционират нашата страна в Европа и света, какви да бъдат нашите приоритети… Смятам, че Конституцията е дала достатъчно възможности на президентската двойка“, коментира тя.

На въпрос какъв е одобряваният от нея профил на кандидат-президент, Йотова посочи, че за нея е изключително важно това да е човек, който разбира процесите в глобалния свят, където предизвикателствата са огромни.

За мен тема номер едно е сигурността, тъй като по силата на своето географско положение живеем в една много сложна обстановка, посочи евродепутатът, като даде за пример ситуацията в Турция след опита за преврат, бежанската криза, сигурността на външните граници, решението на Великобритания за Брекзит и т.н.

Двамата в президентската двойка трябва да бъдат грамотни, да разбират как функционира ЕС, да превърнат България в реален участник в рамките на Съюза, а не просто в страна, която приема чужди политики, убедена е Илияна Йотова.

Тя посочи, че през последните години сме пропуснали страшно много шансове за националния си интерес, като даде пример с дискурса за бежанците в Европа, в който според нея страната ни е останала в периферна позиция и има опасност да се превърне в буферна зона – след като е държала златната карта в тази част на континента.

В студиото евродепутатът направи и прогноза, че Европа ще пренапише нов договор между страните членки, тъй като според нея с Лисабонския, макар и сравнително нов, тя не може да продължи напред. Ето защо – по думите й – „ни трябват хора, които могат да намерят истинското място на държавата ни“.

България трябва да излезе от това схващане, че е в ЕС по нечия милост, и да започне да се чувства като равноправен автор на тази политика, а не само като неин обект, заключи Илияна Йотова.

Тя съобщи също, че според нея до неделя БСП ще бъде готова и ще представи окончателно своята кандидат-президентска двойка. Утре предстои заседание на Изпълнителното бюро, след това и втори кръг преговори с АБВ и „Движение 21“, на които БСП ще се яви със шестте имена, сред които е и нейното.

Направихме може би най-прозрачния цикъл от номинации за разлика от преди години, когато те се правеха от тесен кръг в ръководството – сега минахме по обратния път, който е по-дълъг и сложен, отбеляза Йотова.

Гледайте целия разговор с евродепутата Илияна Йотова във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …