понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Илиян Василев за конкуренцията и монопола в енергетиката

Илиян Василев за конкуренцията и монопола в енергетиката

На среща между премиера Бойко Борисов и еврокомисарят Маргарет Вестагер е било съобщено, че България или трябва да продаде „Булгартрансгаз“, или да плати глоба от около 300 млн. евро.

Това стана ясно от думите на премиера пред журналисти в Брюксел.

„Когато дойде комисарят Маргарет Вестагер и каже: „трябва да продадете „Булгартрансгаз”, за нас това е тежък политически удар, защото представете си, излизаме утре и заявяваме: „Продаваме тръбите и компресорите на България” – какво ще следва в България. А иначе следва до 300 млн. евро процедура, ако не го направим“, коментира Борисов.

Новият енергиен казус уличава България в нарушаване на антимонополните закони на ЕС. В разследване на антитръстовия орган на общността е установено, че статутът и действията на държавната компания „Булгартрансгаз”, като представител и реализатор на държавните политики, продължава да не прави нищо за разбиване на монопола в доставките на газ.

Какво означава България да продаде „Булгартрансгаз” коментира за еМисия България Илиян Василев, дипломат, експерт по енергетика, икономика, финанси и международни отношения, бивш посланик на България в Москва.

„Няма да е кой знае каква голяма драма. Има всякакви сценарии – рисков, лош, но и сценарий, при който държавата може да си запази възможността за контрол, тъй като това е регулирана дейност, а регулаторът може да осъществява по-ефективен контрол върху собствеността“, каза Илиян Василев.

„Имахме 6 години и нищо не направихме и вероятно търпението на комисията е свършило, затова е решила да действа по този начин“, допълни експертът.

„Случаят с „Булгартрансгаз“ е за отсъствие за предоставяне на достъп на конкурентна основа до газопреносната мрежа. Това е точната дефиниция. И тази теза не е трудно да се докаже в комисията, тъй като до този момент нямаме нито един куб. м. купен внесен в България или пренесен природен газ, въпреки че отдавана се знае, че на границите има достатъчно газ и има интерес за пренос през България“, посочи още Илиян Василев.

Вижте целия коментара на експерта във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …