петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Илиян Василев: Оттеглянето на Пеевски може да е организиран ход, за да остане

Илиян Василев: Оттеглянето на Пеевски може да е организиран ход, за да остане

„Беше неизбежно Делян Пеевски да продаде „Булгартабак“, но доколко това е истинско или е част от някаква организирана схема за неговото изтегляне с цел „да остане“ е друг въпрос. Той е прекалено голям репутационен риск за хората за и с които работи. Този ход не е импровизиран обаче“.

Така бившият ни посланик в Русия Илиян Василев коментира в интервю за Би Ай Ти решението на депутата да продаде дяловете си в дружеството и да престане да инвестира в българския бизнес.

Според него Пеевски е допуснал същата грешка като бившия си съдружник и председател на управителния съвет на КТБ Цветан Василев. Той обаче постави думата „грешка“ в кавички, като напомни, че резултатът след тази дейност са десетки законно притежавани милиони.

Илиян Василев смята, че банкерът е трябвало да запази тишина около парите, които управлява, докато вместо това е започнал да се ангажира с политика и други „прояви на личното си его“.

Същото е направил и Пеевски, който е искал да стане по-значим фактор, отколкото нормалната бизнес логика изисква. В тази връзка той го определи не като бизнесмен, а като политико-бизнес посредник/олиграх.

Той просто кашира една мрежа от връзки, които е изградил и в която е поставен, коментира Василев.

Според анализатора в България има две паралелни икономики, една здрава – на предприемачите, които рискуват сами, падат и се изкачват, и то в условията на санкции, и другата – на олигарсите, които не могат нищо особено, освен да посредничат между държавните и публичните средства и бюджет и съответни хора, които ги консумират. В този процес те „кашират посредническа си премия“.

Според Василев обаче не е здравословно и напълно да се демонизира Пеевски. Той припомни, че все пак става дума за едно „33-годишно момче“, което е искало „да подражава на големите“ и е влязло в системата, която сега го изхвърля.

Вижте целия коментар на Илиян Василев в разговора му с Илия Вълков.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …