неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Илиян Василев: Ограниченията на „Газром“ бяха преодолими и преди. Ние не искаме

Илиян Василев: Ограниченията на „Газром“ бяха преодолими и преди. Ние не искаме

Докога България ще танцува като „мушица около лампа“ в отношенията си с „Газпром“, готова ли е българската дипломация да посрещне деня след референдума в Турция и какви ефекти ще отключат евентуални промени в изборното ни законодателство.

По тези и други теми в еМисия България разговаряме с дипломата, енергиен експерт и политически анализатор Илиян Василев.

Според него уникалният шанс да потърсим надплатеното към „Газпром“ не се използва и се губи време, тъй като няма воля и дори капацитет за това.

За Василев ограниченията на „Газром“ са били преодолими и преди, като той даде пример с ограничението за реекспорт, което Полша е премахнала още преди две години.

Въпрос на искане е, няма как „Газпром“ да ни даде нещо, което не желаем, категоричен е икономистът.

Тoй разказа, че има добри контакти с хора от „Газпром“ и че нещата там са се променили, като те искат да продават повече газ, но няма как едностранно да търсят промяна по съществуващи договорки и параметри.

На въпрос защо ние не „искаме“, той изреди редица причини. Според Василев това би създало определен дискомофрт за хората в тази сфера, които са свикнали с един тип договори, в които няма изненада, и нямат специални умения за търгуване на газ, управление на рискове и т.н.

В „Булгаргаз“ нямат капацитет и знания, трябва политическа воля, за да се накарат тези хора да познават пазарите, да се научат да търгуват на спот пазарите, да формират резерви, да си намерят клиенти извън България, да управляват финансово рискове и т.н., подчерта експертът, според когото „те само стоят и фактурират“.

Според анализатора големите потърпевши от поскъпването на природния газ са индустриалните потребители, които „трябва да отнесат цялата драматургия“ и ще бъдат поставени в драматично положение спрямо конкурентите си в Европа.

„Иначе не са толкова зле нещата, благодарение на тези неудачи има достатъчно газ и конкуренция. Ние нямаме проблем някой да ни спре газа, веднага някой ще го замести. Трябва да си развиваме и интерконекторите, тъй като например нямаме връзка с втечнен природен газ. Ако има воля, е преодолимо“, заключи Василев. Той предупреди, че последствията от скъпия газ ще се видят особено през юни.

Илиян Василев коментира и други политически и геополитически теми, като референдума в Турция и срещата между държавния секретар на Съединените щати Рекс Тирълсън и външния министър на Русия – Сергей Лавров, както и ситуацията в Сирия.

Според него е малко вероятно да се изгладят взаимоотношенията между Москва и Вашингтон, а Русия няма как да попречи на американските ракети. „Русия не може да спре САЩ, когато те преценят, че е нужно да се ударят войските на Асад“.

По отношение на резултата в Турция, той е скептик, че той няма да е в полза на Ердоган, като допусна президентът да прибегне до фалшификация. „Тя обаче няма да роди стабилност в Турция“.

Василев отбеляза също, че ролята на бежанците за турскта икономика изобщо не е в посока на тежест, а тъкмо обратното. Той спомена, че за миналата година те са добавили процент и половина към турското БВП, голяма част новорегистрираните компании са на бежанци, засилил се е експортът.

Сирия се храни благодарение на свързаността си с Турция и това е от полза за турската икономика, каза Василев, според когото бежанците вече не са концентрирани в лагери, а се разсейват и интегрират.

Какво още коментира Илиян Василев за окчаванията си към новото правителство и за икономиката ни – чуйте:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

 1. Дървосекачът

  Димитров !
  –> Колко имена виртуалистическиЕ ползвате бре, Шмок ?!
  …и #Кой Ви ги Нябива тея за мммогучччиствуттту на банкянскио ?!

 2. Затова в България никой не иска да има независима и работеща прокуратура. Защото ако има такава, повечето политици от последните 70 години ще трябва да бъдат съдени за държавна измяна и предателство в полза на Русия.

 3. Коста Димитров

  А бе, момче младо пак не си в час (с какви връзки си в тази телевизия???),
  №КОЙ ти го прати агент „Сашо 11”, аман от самозвани „разбирачи“ и „експерти“ да ходят да се перат…

  Щом такива екземпляри са ги набедили за „експерти“, значи аз трябва да съм станал вече „олигарх“… Ха-ха-ха …. (Тази зима през седмица ходих да си пия мохитото на Карибите).

  Внимавай момче, че батХуй като разбра тая работа (че купонясвам под палмите ползувайки лихвите от КТБ) взе. че фалира банката…
  може да му дойде на ум да фалира и тази телевизия… Ха-ха-ха!