петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Илиян Василев: Нещата вървят към неизбежни избори

Илиян Василев: Нещата вървят към неизбежни избори

Вървим към неизбежни избори, убеден е бившият посланик в Русия Илиян Василев.

По думите му обаче, те няма да гарантират (ново) реформаторско мнозинство, тъй като според него то не съществува.
Досегашният (настоящ) парламент беше брокерски, затова бе толкова разделен на групи и представителства, но в следващия поне две или три групи няма да бъдат очевидно представени, посочи още Василев, като не пожела да конкретизира.

Единствено в революцията е реформата и само тя може да промени системата, смята още бившият посланик. „Дори хората, които натрупаха пари, имат изгода от реформа, за да могат да осъществяват дейността си в някаква стабилност“, добави той.

Според Василев слабостта на премиера Бойко Борисов е именно във философията му да балансира на всяка цена в името на стабилността. Проблемът е, че когато сме на ръба на реформата и се иска решителен тласък, когато между прореформаторските сили и пазителите на статуквото зейва пропаст – не може да се балансира, отбеляза той. „Не може между Сцила и Харибда – ще се озовете в морето“.
„Със сигурност премиерът вижда дестабилизация в битката с кръговете, с които воюва, натиснал е канали, но проблемът е, че той продължава да не вижда контекста на своята роля и място в този процес“, коментира той.

Илиян Василев подчерта още, че макар ГЕРБ да печели избори, представителността му пада и в следващия парламент партията отново няма да има мнозинство.

„Дори до миналата година реформите още можеха да бъдат отлагани, тъй като имаше ресурс на търпимост, но сега вече не“, прогнозира той.

Илиян Василев прогнозира и натоварени президентските избори.

Той коментира също поисканата оставка на образователния министър Тодор Танев, целта на която според него е да отклони вниманието от силно критичния доклад на ЕК за правосъдието ни.

Според него поводът е повече от банален, а аргументите – общи, тъй като споровете около учебните програми са привнесени отвън и не предполагат съучастие на министъра. Част от националистите, които подкрепят това правителство, използваха този повод за политически цели и увеличаване на своята видимост, отбеляза той.

Василев обърна внимание и на факта, че премиерът Борисов публично обяви оставката, вместо да я обсъди дискретно с партньорите си. Според бившия посланик това поставя Реформаторския блок в неизгодна позиция.

Той обясни, че „принасянето в жертва“ на министър Танев е с цел да бъдат пазени министрите на ГЕРБ. „Ценността на коалицията с РБ намалява за самия ГЕРБ, а блокът сам се поставя в тази ситуация“, коментира Василев.

Според него добрият вариант е движение на прореформаторските сили, без претенции „кой е по-по-най“, а не това, което прави лидерът на ДСБ Радан Кънев, който смъкна доверието си от кабинета и обяви амбициите си за нов проект в дясно. „Кънев се опитва да използва енергията на промяната, за да укрепи своя партиен модел“, посочи той.

В отговор на въпрос какво се случва пък в ДПС след разцеплението му, той коментира , че за да разберем това, трябва да следим действията на депутата Делян Пеевски.
Според Василев ДПС, която той нарече „политическото крило на бизнес империята #КОЙ“, се е изчерпало и е останало форма.

Той предвеща „имплозия“ и „маргинализация“ на движението след речта на Ахмед Доган, от която е станало ясно, че евроатлантизмът е бил само фасада. Поред думите му след „ехото от Москва“ нещата са приключили.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Мутрата-премиер Тиквоний за два мандата постигна единствено стабилност в корупцията. Проблемът е че малоумното народо-население отново масово ще гласува за него.