понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Илиян Василев: Ако Цветан Василев е източил КТБ, защо в момента не контролира активите ѝ

Илиян Василев: Ако Цветан Василев е източил КТБ, защо в момента не контролира активите ѝ

Гледайки заданието на доклада на „Аликс Партнърс“ за КТБ, което излезе в медиите, виждаме, че между заданието и това, което получаваме, има известно разминаване поне в очакванията. Не съм сигурен, че това е целият доклад, който е публикуван. Той очевидно има конкретна цел и това е да обслужи потребностите на синдиците и на всички онези, които са зад тях, в отстояване на версията за случилото се в КТБ като причини и следствия в поредицата от съдебни дела, които ще се водят както от акционерите срещу държавата, така и от синдици, прокуратура срещу замесените в аферата дела. В този смисъл той има конкретна полезност, която ограничава познавателната му способност, т.е. онова, от което независимият човек може да разбере за случилото се и особено за ролята на хората, които в момента се явяват поръчители на този доклад.

Така бившият ни посланик в Русия Илиян Василев коментира в интервю за Би Ай Ти доклада за фалиралата Корпоротивна търговска банка (КТБ), който бе разсекретен през седмицата.

По думите му голямата полза от доклада е, че в него са много добре систематизирани неща, които ние така или иначе знаем.

„Успях да прочета някои неща – нищо ново от това, което знаем до този момент, не е дадено, просто е систематизирано. Първо, чрез доклада се прави опит за повторение на основната теза на прокуратурата, че всичко вина се концентрира около името на Цветан Василев, което е много удобна теза, защото това означава да не се търси по-надълбоко или встрани. Второ, всички знаем, че проблемите на банката, ако са свързани с модела, то той не се ограничава само до тази банка“, каза още той.

Василев посочи, че в доклада се прави прогноза, че от около 6 млрд. лв. активи на банката могат да се възстановят около 800 млн. лв., което е два пъти по-песимистична прогноза от тази на финансовия министър Владислав Горанов.

„Това означава, че има проблем в стиковането на тезата, която доклада иска да даде, и онова, което виждаме като маса загубата на капитализация в банката и търсенето на първопричините не толкова какво е станало в миналото, а как могат да се върнат парите“, посочи Илиян Василев.

„От една страна се твърди, че Цветан Василев е източил банката, но в момента виждаме, че не той контролира активите. Нещо повече, голяма част от активите минават под управление, защото при такива сложни процедури е по-важно кой в момента управлява тези финансови потоци. Очевидно той не ги управлява, а ги управляват хора, свързани с Пеевски. Но тезата, че Цветан Василев е зад всичко и може да контролира – не издържа в тази част“, категоричен е Василев. Той допълни, че това не означава, че Цветан Василев няма отговорност за състоянието на банката.

По думите му тезата за единственият виновник прикрива по-важния факт – кой контролира тези активи зад кадар, „защото тече процес на преразпределение на активи, които са финансирани с кредити от КТБ, което се вменява като управленска грешка на Цветан Василев, но те отиват в трети страни и се изолира възможността на държавата, която вече даде 3,5 млрд. лв., да си върне тези пари“.

Гледайте целия разговор с Илиян Василев във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …