понеделник , 24 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Илия Вълков: Борисов можеше да е посланикът на Европа в Турция вместо вестоносеца на Анкара в ЕС
ILIYA_IST картинка

Илия Вълков: Борисов можеше да е посланикът на Европа в Турция вместо вестоносеца на Анкара в ЕС

За посещението на премиера Бойко Борисов в Истанбул, в което той се ангажира да предаде посланията и претенциите на властта в Турция на европейските ни партньори и което предизвика бурни обществени и медийни коментари, в еМисия България подробности разказа колегата ни журналист Илия Вълков.

Той бе част от официалната българска делегация по време на еднодневната визита на 26 август, по време на която Борисов премиерът се срещна с президента Реджеп Ердоган и премиера Бинали Йълдъръм.

Вълков коментира, че вместо вестоносец на турските искания, Борисов е имал възможността да бъде в ролята на посланик на европейската политика в Турция.

Все пак той отбеляза, че премиерът, който веднага след завръщането си у нас замина за Германия за срещата с германския канцлер Ангела Меркел, е опитал да извлече и някакви дивиденти от незавидната си роля и да отнесе в Берлин и български искания, като това страната ни да бъде приета в чакалнята на Еврозоната и в Шенген.

Журналистът обаче обърна внимание, че според него в последните няколко дни Борисов е изнервен, а по време на пресконференциите „е гледал доста строго“.

Според него множеството критични коментари във връзка със снимката, на която Борисов и Ердоган седят пред съвсем малък български флаг, е проява на комплекси, тъй като това е въпрос на протокол, а идентични снимки има също с Меркел и други лидери.

Илия Вълков сподели още и впечатления от Истанбул, в който според него ликовете на Ердоган и Йълдъръм вече са много повече в сравнение с този на Ататюрк.

Журналистът разказа и за откриването при изключителни мерки за сигурност на огромния трети мост над Босфора „Султан Селим“, което Борисов е уважил за кратко, преди да се прибере.

Чуйте целия му разказ в следващото видео:

Вижте също

prepodavane

Димитър Владиков разкрива тайната за успешна кариера зад граница

История за успеха – един българин, успял да пробие в академичния свят на гъстонаселен Китай. …