петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Илия Троянов: От политзатворниците научих, че свободата в затвора е била по-голяма от тази навън

Илия Троянов: От политзатворниците научих, че свободата в затвора е била по-голяма от тази навън

В дългоочаквания си на български роман „Власт и съпротива“ писателят Илия Троянов възкресява призраците на тоталитарния режим у нас чрез съдбите на двама герои с противоположна съдба – политическия затворник Константин и неговия мъчител от Държавна сигурност – Методи. Троянов е у нас, за да представи книгата си, номинирана за най-престижната награда за немскоезична литература през 2015 г.

В романа авторът използва истински архивни документи, както и свидетелства на политзатворници и агенти на ДС. Книгата е колкото художествена литература, толкова и документален разказ за една епоха, за която все още се говори плахо.

Кремена Николова разговаря с него за Би Ай Ти.

Самият Илия Троянов бяга със семейството си от България, когато е едва на шест години. Макар да е израснал в Кения и Германия, България остава част от общия семеен живот. По думите му тази, напуснатата родина, никога не умира.

„Точно обратното. В семейството се създава един спомен, който е смесица от демонизацията на ужаса, от който човек е избягал, и на носталгията по детските и младежките години. Аз съм израснал с това“, казва писателят.

Спомня си как се е отпечатал в детското му съзнание образът на отваряните от службите писма от и до роднините, винаги нелепо облепени със зле размазано жълто лепило…

Когато обаче се завръща отново в България след толкова години – през декември 1989 г., той изживява „най-големият възможен културен шок“.

„Тази България, която имах в главата и сърцето си, не отговаряше по никакъв начин на тази, която видях. Освен това, като израснал на Запад, аз имах илюзии, смятах, че ще има едно избухване на свобода, на справедливост, на търсене на отговорност за старите престъпления. Всичко това не стана.“

От тогава, по думите му, той сериозно и внимателно следи събитията у нас. Запознава се и с хора, лежали по лагери и затвори, с изключително интересни биографии.

„Тези хора бяха изолирани и рядко участваха в този демократически шум. Смятам, че това е инстинкт на един автор, да даде думата на тия, които нямат глас в обществото“, казва Троянов.

Той обяснява, че задачата на „Власт и съпротива“ е да влезе в главите хората на хората, определели отминалата епоха. Методи той описва като типичния член на репресивните органи и номенклатурата, човек без убеждения, но с нюх, който винаги се справя добре с различните завои на историята. Константин пък представя радикалната съпротива и е замислен не като жертва на времето, а като човек, който съзнателно, на базата на собствените си убеждения и без никакви илюзии, избира да се съпротивлява.

Едно от изненадващите неща, които научава за съпротивата от дисидентите, е, че свободата в затвора е била по-голяма от тази навън. И че ако човек е твърд и последователен, надзирателите дори са имали страх от него.

„Всички тези митове за власт и безвластие, за слабост и мощ, са малко по-комплексни. Точно където мислим, че индивидът уж няма никакъв шанс, точно там се оказва, че той може да повлияе на другите и на системата“.

За образа на Методи, писателят е успял да проведе само три разговора с високопоставени бивши офицери от ДС. Те са му били особено интересни – не толкова заради фактите, а защото „видях моралния им грим“.

Тези хора не са били изградени от див и примитивен цинизъм, а са ползвали различни форми на самоубеждаване, за да си обяснят защо правят всичко това – това наричам грим, обяснява Троянов.

На въпрос способни ли сме днес да погледнем обективно на комунистическото си минало, той отговаря, че задачата на литературата не е да бъде обективна, а да обхване манталитета на една епоха и да създаде нейна панорама.

Чуйте целия разговор с писателя Илия Троянов:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …