четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Илия Лингорски: Правителството може да падне, само ако не си направи бюджета

Илия Лингорски: Правителството може да падне, само ако не си направи бюджета

Какво ще донесе на българите поделената власт с Патриотите? Силни ли са аргументите на БСП и ДПС срещу новия кабинет? По тези въпроси разговаряме в студиото на Би Ай Ти с финансиста Илия Лингорски.

Според него, тези избори са предизвикани по един умел начин от Борисов.

„Борисов върви по пътя на царя и на Тройната коалиция. Той ще се стреми този механизъм (на коалиционен съвет на лидерите) да си гарантира да няма неудобствата на работата с коалиция“ – смята Лингорски.

„В една европейска страна има три важни поста – на премиера, външния и финансовия министър. В България те са само два – този на премиера и на финансовия министър.

Лиляна Павлова е много обещаващ министър, а Владислав Горанов е един от най-добрите колеги, с които съм работил“ – похвали той министрите.

„На данъкоплатците – честито! На сивите зони ще им стане малко по-трудничко, но така е в европейските демокрации“ – смята финансиста.

Двуполюсният модел, създаден от БКП е разбит, защото е нереален. Коалиционният модел е по-подходящ за страна като нашата. Посланието на лидера на опозицията Корнелия Нинова беше доста коалиционно или компромисно, в смисъла на европейското председателство. БСП лансира „еврозоната“ по-добре от Борисов. Борисов знае, че е по-добре да бъде поканен от „началниците“, допълни Лингорски.

Според него, по-големият въпрос е дали България ще бъде призована по чл. 5 в НАТО. Това може да стане от САЩ или от Турция. „Това е голямата непредсказуема реалност, която може да обърне дневния ред. Иначе, икономическите показатели са по-скоро благоприятни за един мандат“, смята Лингорски.

„Едно правителство пада, защото не може да си направи бюджета, а не заради опозицията“, твърди финансистът.

Какво още сподели Илия Лингорски в ефира на Би Ай Ти, вижте в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …