неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Илия Лингорски и проф. Иван Динев: Ще има ли пренареждане на световните сили

Илия Лингорски и проф. Иван Динев: Ще има ли пренареждане на световните сили

Борбата с тероризма и конфликта в Сирия анализираха Илия Лингорски – председател на Европейския институт за стратегии и анализи, а по скайп линията се включи от Синсинати политологът и университетски преподавател проф. Иван Динев. Двамата коментираха темата дали ще има пренареждане на световните сили и кои биха били адекватните ходове на България в тази ситуация.

Проф. Иван Динев коментира, че това е „игра на две нива“ – външна и вътрешнаполитическа. „Във вътрешен план протичат два важни процеса – формулиране на визията на новата администрация. В Белия дом има две идеологически крила, които се борят. Виждаме ясно умерената традиционна позиция за водене на външна политика да има превес. Но има много силна политическа битка за установяване на контрол над изпълнителната власт от страна на законодателната“, посочи Динев.

„Във външнополитически план се тества на две нива – между клиентски държави и велики сили. От една страна Асад е клиент на Москва и тества чрез тази заплаха способността и желанието на Тръмп да действа. От друга страна Северна Корея, която макар и не съвсем успешно, също е клиент на Пекин и тества САЩ в контекста на двете срещи на президента“, коментира Иван Динев.

Той посочи и че в някаква степен САЩ са имали нужда от този удар, за да покажат ясно на Москва, а и на вътрешните си опоненти, че нямат намерение да бъдат пионка в ръцете на Путин. По думите на политолога, не е имало нова линия на поведение от страна на Рекс Тилърсън.

Илия Лингорски от своя страна посочи, че американският президент, който и да е той, има най-малка възможност и роля да взема решения, особено когато става въпрос за външна политика. Той смята, че администрацията на Доналд Тръмп е съставена от хора, които „умеят да си държат картите много близко и играят много добре“.

„Доналд Тръмп показа, че следва решенията на администрацията и че поставен в реални условия, избира да действа бързо. За професионалните европейски политици, това ще продължи да бъде трудна за разгадаване администрация“, смята Лингорски.

По думите му, президентът на САЩ има свободата да говори каквото иска и да се обърне на 180 градуса. Според Лингорски, президентът на САЩ е много по-ограничен от институционалността, отколкото от собствената си риторика.

Според Лингорски повечето неизвестни стоят пред европейските политици.

Чуйте целия анализ на Илия Лингорски и проф. Иван Динев в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …