вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Илин Станев: Каквото и да поискаме ние, Русия иска два пъти повече

Илин Станев: Каквото и да поискаме ние, Русия иска два пъти повече

Външният ни министър Даниел Митов ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров в Сочи, като двамата ще обсъдят и енергийни въпроси. Срещата е в рамките на Черноморското икономическо сътрудничество, в което участват външните министри на редица държави от региона.

Според журналиста от в. „Капитал“ Илин Станев срещата е част от очевидния стремеж още от началото на мандата на това правителство към стопляне на отношенията с Русия. По думите му те са в „замръзнало състояние“ най-вече заради енергийните проекти като АЕЦ „Белене“ и „Южен поток“, чието спиране по думите му лично е засегнало руския президент.

За да се преодолеят проблемите при голяма част от проектите, е нужно сътрудничеството на Русия, посочи той.

Станев отбеляза също, че разговорите с министър Лавров винаги са изключително тежки и в този смисъл той не завижда на министър Митов, както и, че не се наема да предвиди изхода от разговорите.

Каквото и да поискаме ние, Русия иска два пъти повече на среща, каквито и усилия да полагаме, отсреща качват мизата двойно, коментира журналистът.

Той даде пример, че решението какво да се случи с оборудването, произведено от „Атомстройекспорт“ за АЕЦ „Белене“, е изцяло в ръцете на руската страна, както и че ако поискаме да строим „Южен поток“, то Русия ще иска да го направи изцяло по нейни условия.

Според Станев няма смисъл от безсмислено влошаване на отношенията с руската страна, въпреки санкциите срещу нея, а стъпването само на енергийните проекти като единствена тема в центъра на вниманието е контрапродуктивно.

Журналистът коментира и надеждите България да стане голям газов разпределителен център като пресилени. У нас няма потребление на газ, т.е. ликвидност на газовите потоци, за да се създаде такъв регионален пазар, коментира той.

Чуйте целия разговор с Илин Станев във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …