сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Икономистът за данъчната ни система: България е страната на невидимите данъци

Икономистът за данъчната ни система: България е страната на невидимите данъци

Голяма част от българите не са доволни от управлението и преразпределението на данъците у нас, като смятат, че действащата данъчна система задълбочава икономическото неравенство.

Това е едно от заключенията на първото по рода си национално представително изследване по проект „Заедно за данъчна справедливост”, извършено по поръчка на „Маркет линкс“ през август.

Данните от него в еМисия България коментира икономистът Димитър Събев, според когото освен много предвидими заключения, то е разкрило и доста изненадващи резултати.

Цели 94,5% от хората смятат, че правителството пилее парите им, като според икономиста подобно категорично заявяване на позиция рядко се случва в социологическите изследвания. Това на практика означава, че почти според всеки българин икономическото неравенство е огромен проблем, отбеляза той.

55 на сто от анкетираните пък са категорични, че правителство пилее парите, които събира от данъци. Т.е. че те се използват по неправилен начин, престъпен или най-малкото нецелесъобразен начин, уточни икономистът.

15 на сто от гражданите пък признават, че са бойкотирали конкретни фирми, които не плащат данъци, като не ползват или не купуват услугите и стоките им. Според Събев това е положителен сигнал, който той определели като граждански протест и позиция.

По думите му българите започват да осъзнават, че имат права и могат да поставят конкретни изисквания срещу задължението да плащат данъци.

Интересното е, че почти 60 на сто от респондентите са убедени, че неплащането на данъци е нещо лошо, като според 70,1% най-често укрива данъци големият бизнес.

Една от големите изненади, които отбеляза Димитър Събев, е, че около 48,5% намират прогресивното облагане за по-подходящо за българската реалност в сравнение с т.нар. плосък данък. Според икономиста той е вреден дори за самите богати, а откакто е бил въведен (от кабинета Станишев), международните инвестиции дори са се свили.

Според него фактът, че ГЕРБ държат на запазването му, е просто въпрос на статукво, плакат, който уж трябва да рекламира страната ни като подходяща за инвестиране.

Говорейки за данъчна справедливост обаче, е важно да отбележим, че оптималният данък не е най-ниският, подчерта експертът. По думите му въпреки привлекателната ставка – 10 процента, много по-голяма е тежестта на косвените данъци, с които се облага българина.

България е страната на невидимите данъци, казва Събев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …