четвъртък , 19 април 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Икономист за трудовата реформа във Франция: Стъпка в правилната посока, която не решава основните проблеми

Икономист за трудовата реформа във Франция: Стъпка в правилната посока, която не решава основните проблеми

Френското правителство окончателно прие оспорваната трудова реформа, предизвикала вълна от недоволство. Първоначалните радикални мерки бяха доста смекчени, до степен, в която някои подлагат на съмнение тяхната ефективност, но въпреки това управляващите трябваше да прибягнат до употребата на член от закона, чрез който да заобиколят одобрението на парламента.

Припомнете си подробностите по темата с репортажа в началото на видеото долу.

Какво все пак налага тази реформа и защо тя е толкова нежелана от синдикатите и обществото – за това в еМисия България разговаряхме с икономическия експерт Веселина Гарело, която живее във Франция.

Мисля, че това е стъпка в правилната посока, тъй като позволява по-голяма гъвкавост и движение на трудовия пазар, каквото до момента не съществуваше, коментира тя.

По думите й обаче новото законодателство не решава двата основни проблема на френския трудов пазар – високите социални осигуровки, които правят работната ръка много скъпа, и невъзможността работодателят едностранно да прекъсне трудовия договор – нещо изключително трудно и скъпо за него.

Ако това не бъде решено, Франция трудно ще се справи с високата безработица, смята Гарело, като напомня, че страната има сериозен проблем с дългосрочната и младежката безработица, като само по официални данни 10% от трудоспособното население – 5,7 млн. души, не работят.

Реформата се концентрира върху преговарянето между работник и работодател,

като го смъква на фирмено ниво вместо на по-високото държавно ниво в рамките на трудовия кодекс, т.е. тя се опитва да преобърне този ред, обяснява още специалистът.

Според нея хората, които протестират, се страхуват да не загубят по този начин изключително добрите социални права, отвоювани от синдикатите, сред които петте седмици платен отпуск и 35-часовата работна седмица. Освен това отсега нататък ще се отслаби и самата позиция на синдикатите.

Доста хора обаче са наясно, че тези блага струват изключително скъпо на Франция – много безработни и огромен държавен дълг, като не е ясно доколко официалната статистика отразява този проблем, посочи Гарело.

По думите й има и много хора, които работят, но се водят безработни, т.е. укриват доходи и данъци, като във Франция нивата на данъчно облагане са много по-високи от тези в България, напомни тя.

Според Гарело за пръв път Франция се превръща и в страна на емиграцията, като много от младите французи заминават за чужбина в търсене на работа и по-добър живот.

Няма паника, хората живеят както и преди, паниката е най-вече на политическо ниво, като има голяма полемика кой точно от властите е виновен за атентата в Ница, коментира още тя по повод ситуацията в страната след кървавия атентат в курортния град.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …