четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Жива връзка / Икономист: Промяна в облагането на вносни стоки ще повлияе върху финансите на живеещите в Америка

Икономист: Промяна в облагането на вносни стоки ще повлияе върху финансите на живеещите в Америка

В предизборната си кампания Доналд Тръмп даде заявка, че ще преструктурира данъчната система в Америка. За да облекчи домакинствата, той планира да повиши драстично митото на вносните стоки в Съедините щати и да промени търговските взаимоотношения на страната с Европа и Китай.

Дали обаче увеличаването на данъка върху продукти, произведени извън Aмерика ще върне монопола на американските стоки и може ли това да доведе до сериозна световна търговска криза, коментира д-р Асен Асенов, преподавател по международна икономика в Американския университет във Вашингтон.

Промяната в облагането на вносни стоки ще повлияе директно върху финансите на всеки, който живее в Америка, а в това число и сънародниците ни от тази страна на Океана, смята икономистът.

Според него, подобна промяна ще позволи на българите да имат повече пари в джобовете си, но същевременно ще трябва да плащат повече за европейски и български стоки.

Икономистът е убеден, че подобна всеобхватна данъчна реформа би имала противоречив ефект.

„Тези, които предпочитат да потребяват американски коли, америсканки храни, американски дрехи, ще бъдат по-добре, но тези, които искат да потребяват най-вече български и европейски стоки, ще бъдат в по-неизгодно финансово положение“, каза д-р Асен Асенов.

„Идеята на реформата е чрез оскъпяване на вноса да се преструктурира американското потребление, т.е. потребителите да започнат да купуват повече америкснки стоки. Именно това създава усещането за протекционизъм, именно това ще даде основане на европейците и на азиатците да внесат това в Световната търговска организация като търговски спор“, подчерта икономистът.

Според него разрешаването на такъв спор би отнело години, а липсата на консенсус между Америка и Европа по търговските въпроси може да има сериозни последствия на глобално ниво.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …