сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Икономист: Превратът в Турция дойде в удобен момент, когато пазарите не могат да реагират негативно

Икономист: Превратът в Турция дойде в удобен момент, когато пазарите не могат да реагират негативно

Ако погледнем финансовите пазари, те отчитат политическите промени и събития от последния месец много спокойно. В момента турската лира е в стабилна ситуация, също и борсата в Истанбул, дори британският паунд се стабилизира спрямо еврото. Считам обаче, че това, което се случва на пазарите, по-скоро отразява отпуските на банкерите, а по-интересно вероятно ще бъде през есента.

Това коментира икономистът Георги Неделчев в предаването еМисия България по Би Ай Ти.

По думите му обаче състоянието на светоната икономика е по-сериозно.

„Това, което се случи след събитията в Турция, се отразява на отношенията в целия регион. По-интересното обаче е внезапното сдобряване на Турция с Русия, което съвсем скоро ще се превъплъти в нови договори в енергийния сектор, в туризма. Може да се каже, че превратът дойде в удобен момент, когато пазарите не са готови да реагират негативно, а Турция има шанс да се подготви добре за есента“, каза още Неделчев.

Според него Европейският съюз все пак ще остане основен партньор за Турция, защото икономиката не може да реагира толкова бързо на резките политически сътресения. Той посочи, че Турция вероятно ще получи преимущество в енергийния сектор, което от своя страна ще засили турската икономика.

„ЕС обаче не бива да остава встрани, макар чисто политически да е в много сложна ситуация, до която се доведе самостоятелно. В Европа има тежка политическа криза, която е свързана с представителността, в лицето на ЕК, която е в разрив с гражданите на ЕС. Те са изключени от визмането на политически решения, а това няма как да не се отрази в икономиката. Все пак Европа е силна икономика и тя може да издържи дълго време“, подчерта Георги Неделчев.

Той изтъкна обаче, че предстои Италия да постави въпроса за съществуването на еврото като политическа валута на ЕС.

„Еврозоната съществува благодарение на натрупването на държавни и частни дългове, а в момента Италия е в ужасяващо състояние по отношение на външния си дълг, който е над 2,2 трилиона евро, като задлъжнялостта на домакинствата е огромна. Това, което се случи с Гърция, ще ни се се стори като детска игра в сравнение на това, което престои“, коментира икономистът.

Той прогнозира, че Франция и Германия няма да успеят да се справят, защото самата Франция следва Италия по петите и не може да изиграе спасителна роля.

По думите му решението се намира в решаването на политическата криза в Европейския съюз.

Икономистът посочи още, че се надява България да остане в чакалнята за Еврозоната, защото потенциалното ни влизане в нея би било пагубно за държава с нестабилна политическа система и демографски срив, подобен на този в Сирия, макар без да има военни действия на територията на страната.

„Много хора си тръгнаха от България от принуда и връщането към националните ценности би помогнало страната да се възстанови и да стане пълноценен член на ЕС, а не в африканска република на европейския континент“, добави Неделчев.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер назначи Мишел Барние за главен преговарящ с Великобритания. Барние ще оглави работната група, която да подготви и проведе преговорите по излизането на Обединеното кралство от ЕС. Мишел Барние е бил министър в различни френски правителства – на околната среда, на европейските въпроси и на външните работи. Бил е два мандата еврокомисар – по регионалната политика в комисията на Романо Проди и по вътрешния пазар и услугите във втората комисия Барозу до 2014 г. Миналата година Барние беше назначен от Жан-Клод Юнкер като специален съветник по европейската политика за сигурност и отбрана. Член е на Европейската народна партия.

Относно решението на Великобритания да напусне ЕС, икономистът посочи, че Обединеното кралство ще се постарае да постигне в преговорите си със съюза условията, които има Швейцария.

„По-скоро можем да очакваме подобна сделка, защото Великобритания никога няма да престане да бъде партньор на ЕС, докато той съществува“, прогнозира Неделчев и допълни, че България трябва да е много активна в преговорите с Великобритания.

Целия разговор с икономиста можете да видите във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …