неделя , 21 януари 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Икономист: Да се фокусираме върху експорта, ако искаме устойчив растеж

Икономист: Да се фокусираме върху експорта, ако искаме устойчив растеж

Лошото състояние на икономиката и пазара на труда са сред основните причини за емиграцията на все повече българи, въпреки че данните отчитат някои положителни тенденции, като например през 2015 г. БВП се е увеличил с близо 3%, инфлация в страната няма, а безработицата е намалява за последните 2 години.

Какъв е пътят пред икономиката ни – коментира икономистът и предприемач Кирил Петков.

„Стандартът на живот, една икономика зависят от фирмите, които изнасят, а не фирмите, които преразпределят прихода в икономиката вътре в страната. С други думи, ако си купите нещо от мола, стандартът ви на живот няма да се покачи особено, но е друго, ако изнасяте продукти за Германия и приходите идват в България“, посочи Петков.

„Добрата новина е, че топ 10-те процента на фирмите, които изнасят от България за света, са с много висока добавена стойност. Ако искаме България да подобри икономиката си, трябва да качим средните ни експортни компании на нивото на топ 10-те процента. Това трябва изведнъж да стане приоритет на обществото и да кажем евросубсидиите са нещо хубано, но не зависят от нас, заемите по-добре да не ги натрупваме със скоростта, с която сме започнали, а да се фокусираме върху най-добрите си компании, защото те биха ни дали устойчив растеж“, категоричен е икономистът.

По думите му е време да запретнем ръкави и да започнем да бъдем конкурентноспособни на световните пазари, а не да мислим как да направим нещо вътре в България.

„Вече по-лесните начини се попривършиха, много по-добре е да повишим екпорта, отколкото да се надяваме някой да дойде и да ни даде средства. Трябва да се случи нещо, защото всяка година изоставаме, защото взимаме допълнителни заеми, които ни утежняват задачката за бъдеще“, заключи той.

Вижте също

Подпалиха колата на екоактивиста Петко Петков в Стара Загора. Кой и защо стои зад това?

Днес стана ясно, че снощи е била подпалена колата на екоактивиста Петко Петков от Стара …