вторник , 19 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Икономист: Да се фокусираме върху експорта, ако искаме устойчив растеж

Икономист: Да се фокусираме върху експорта, ако искаме устойчив растеж

Лошото състояние на икономиката и пазара на труда са сред основните причини за емиграцията на все повече българи, въпреки че данните отчитат някои положителни тенденции, като например през 2015 г. БВП се е увеличил с близо 3%, инфлация в страната няма, а безработицата е намалява за последните 2 години.

Какъв е пътят пред икономиката ни – коментира икономистът и предприемач Кирил Петков.

„Стандартът на живот, една икономика зависят от фирмите, които изнасят, а не фирмите, които преразпределят прихода в икономиката вътре в страната. С други думи, ако си купите нещо от мола, стандартът ви на живот няма да се покачи особено, но е друго, ако изнасяте продукти за Германия и приходите идват в България“, посочи Петков.

„Добрата новина е, че топ 10-те процента на фирмите, които изнасят от България за света, са с много висока добавена стойност. Ако искаме България да подобри икономиката си, трябва да качим средните ни експортни компании на нивото на топ 10-те процента. Това трябва изведнъж да стане приоритет на обществото и да кажем евросубсидиите са нещо хубано, но не зависят от нас, заемите по-добре да не ги натрупваме със скоростта, с която сме започнали, а да се фокусираме върху най-добрите си компании, защото те биха ни дали устойчив растеж“, категоричен е икономистът.

По думите му е време да запретнем ръкави и да започнем да бъдем конкурентноспособни на световните пазари, а не да мислим как да направим нещо вътре в България.

„Вече по-лесните начини се попривършиха, много по-добре е да повишим екпорта, отколкото да се надяваме някой да дойде и да ни даде средства. Трябва да се случи нещо, защото всяка година изоставаме, защото взимаме допълнителни заеми, които ни утежняват задачката за бъдеще“, заключи той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …