понеделник , 19 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Икономиката на ЕС – а сега накъде

Икономиката на ЕС – а сега накъде

Европейската комисия прави своите икономически прогнози редовно. На всеки три месеца ЕК събира данни от всички държави-членки и прави една обща прогноза за ЕС, една прогноза за Еврозоната и съответно всяка държава може да види как ще се движи нейната икономика. Това, което виждаме в зимната прогноза – възстановяване на икономиката за четвърта поредна година. В Еврозоната има малко по-нисък растеж.

Това коментира колегата Десислава Димитрова в студиото на предаването еМисия България на Би Ай Ти.

По думите ѝ прогнозата посочва, че за изминалата година реалният растеж за икономиката на България е около 2%. През 2016 г. се очаква забавяне на ръста до 1,5%.

„Този спад се дължи на това, че усвояването на средствата от еврофондовете вече няма да е с толкова добри темпове“, отбеляза тя.

„Тази зима европейската икономика успешно устоява на нови предизвикателства, подпомагана от евтиния петрол, обменния курс на еврото и ниските лихви. Въпреки това, влошената глобална конюнктура крие рискове и изисква да бъдем двойно по-внимателни. Има какво още да се направи за засилване на инвестициите, повишаване на нашата конкурентоспособност по интелигентен начин и стабилизирането на публичните ни финанси“, е заключението на Пиер Московиси, еврокомисар по икономическите и валутни въпроси.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …