понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Икономически перспективи – коментира финансистът Атанас Пеканов

Икономически перспективи – коментира финансистът Атанас Пеканов

Има завръщане към нормалност на пазарите, тягосният период на много нисък растеж от последните пет години изглежда е преминал и данните са обнадеждаващи, коментира в еМисия България финансистът Атанас Пеканов.

Най-важното за Европа е как ще продължим напред и кой сценарий от „бялата книга“ на Юнкер ще изберем, като за България също е важно да вземе страна, смята той.

Растежът и стандартът на живот на огромна част от населението започват да се разкъсват, това са световни тенденции, които трябва да влязат в политическата дискусия, добавя финансистът.

По думите му разпределението на доходите в обществото е важно не само от идеологическа гледна точка, но и за ефективността на икономиката.

Пеканов изрази критики към политиките, правени в Източна Европа, като подриване на социалните системи и данъчното облагане. Според него това не е достатъчно, трябва да се вдигат доходите на гражданите.

Той обърна внимание и на думите на шефа на МВФ Кристин Лагард, че въпреки обнадеждаващите тенденции на растеж, има и големи рискове заради политическите и глобалните конфликти, и е необходим инклузивен растеж, който ще се отрази на стандарта на живота на всички.

Финансисътът отбеляза, че методи, които МВФ преди е отхвърлял, сега се приемат – като по-активно участие на държавата. Има голяма промяна на консенсуса, каза той.

Чуйте целия му коментар за състоянието на европейската и световната икономика и за това какъв трябва да е фокусът на новото правителство, особено предвид председателството на България на ЕС:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …