понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Игнат Раденков: Най-големите грабежи са в обществените поръчки

Игнат Раденков: Най-големите грабежи са в обществените поръчки

След голямата кражба с приватизация, заменки, КТБ, най-големите грабежи са в обществените поръчки. те са на принципа колкото, толкова. С манипулирани търгове. Не се учудвай (бел. ред. обърна се той към водещия Сашо Диков), че 50% се крадат.

Това заяви строителят Игнат Раденков, който разбуни духовете с твърдението си, че поне 50% от всяка обществена поръчка биват откраднати. Той подчерта, че не говори от лично име, а от името на гражданско сдружение „Съграждани“.

Раденков отбеляза, че от сдружението са поискали яснота около поръчките за ремонта на бул. цар Борис I във Варна и Морската градина. Той посочи, че от Общината не са отговорили на исканията им по закона за достъп до информация.

„Искаме протоколите, ще направим проверка и ще осведомим българското общество какво ни е струвало и колко е откраднато. След това ще искаме за наводнението в Аспарухово, където ви гарантирам, че не 50%, а 3 пъти повече е открадното, ще поискаме документи и за ремонта на Аспаруховия мост“, категоричен бе Раденков.

Той подчерта, че обществото трябва да знае, че кражбата от обществените поръчки не може да стане без подкрепа на прокуратурата и правителството.

Искаме да спрем грабежа и тези средства да отидат в полза на обществото, каза още той.

„На много места кметовете се поддават на изкушението от корупция и взимат комисионни. А ние се чудим защо, когато проектът е приключил, а обектът издаден, след 6 месеца по-късно се напуква асфалта, например. Ще ви кажа просто – като им вземат комисионна, фирмите избиват загубите от качеството на материала. Поради тази причина наново асфалтиран път се налага да се ремонтира след 6 месеца“, коментира, на свой ред, доскорошният кмет на Пловдив и настоящ депутат Славчо Атанасов.

Той посочи, че като кмет е прекратил обществена поръчка за 10 млн. лв. при съмнения за некачествено изпълнение на проекта. Ако са спазени всички технологични изисквания, асфалтовия път не трабва да се ремонтира 7 години, допълни той.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …