понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иглика Трифонова: Важно е да разсъждаваме предварително

Иглика Трифонова: Важно е да разсъждаваме предварително

Най-новият филм на режисьора Иглика Трифонова – „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син“, разказва действителен казус от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага.

Премиерата на филма в България бе преди по-малко от месец. Лентата обаче се радва на над 25 хиляди гледания в цяла Европа.

„Страхувам се зрителите да не решат, че раздаваме правосъдие, тъй като целта на филма не е била такава. Опитах се да вляза в обувките на всички участници и да разкажа колко е трудно за всички от тях, дори за „големите играчи“ – хората, които ръководят трибунала, за тези, които са били призвани да раздадат правосъдие“, разказа самата Иглика Трифонова в предаването еМисия България.

„Войната в бивша Югославия е матрица и метафора на това как едни хора могат да живеят заедно и как в един момент, поради играта на голямата политика и намесата на политиците, може да се запали такъв конфликт, от който последствията с години са ужасяващи.

Струва ми се много важно днес да разсъждаваме за това“,

каза още Трифонова и допълни: „Струваше ми се много важно за България да направя този филм и да разсъждаваме за това колко ужасно нещо може да ни се случи, предварително, а не след това, защото след това е много тежко“.

Тя призна, че е усетила специално отношение от публиката към филма, тъй като темата е чувствителна.

„Истината е, че е направен със страшна любов към Босна“, допълни Трифонова и посочи, че макар филмът да не е радостен, той е светъл.

Трифонова разказа още, че 10 години са били необходими за реализацията на лентата. „Сигурно много яко ме е държала историята“, каза тя.

И призна, че е съзнавала, че „няма право на гаф“, тъй като лентата рискува да бръкне в чуждата болка.

Вижте целия разговор с Иглика Трифонова:

Вижте още:

Ованес Торосян играе младеж от Босна в най-новия филм на Иглика Трифонова

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …