сряда , 19 септември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Иглика Горанова и Даниела Горчева за капаните на машинното гласуване

Иглика Горанова и Даниела Горчева за капаните на машинното гласуване

Днес служебният вицепремиер Стефан Янев обяви, че правителството ще осигури необходимия брой машини за гласуването на парламентарните избори на 26 март не само в страната, но и в чужбина.

Машините за гласуване ще са около 13 хиляди, а обществената поръчка ще се организира и проведе от ЦИК. Как ще бъде организирано гласуването и какви са рисковете ще коментираме с журналиста Иглика Горанова.

Журналистът Даниела Горчева, която живее в Амстердам, разказа защо холандците се отказват от машинното гласуване.

„Ние гласувахме още през 90-те години в избирателни секции. Бяха дадени милиони за това. През 2009 г. това гласуване беше забранено и се върнахме към гласуването в бюлетини. Тече много сериозна дискусия и за електронното броене на гласовете. Всеки компютърен специалист ще ви каже, че няма машина, която да е сигурна. Става дума за национална сигурност“, подчерта Горчева.

„Дори една минутка е достатъчна с манипулация на софтуера да бъде подменен целия вот. С хартиените бюлетини също стават измами, но остават следи. А ако направите фалшификация с машините, няма да могат да открият следи“, подчерта Горчева.

Иглика Горанова посочи, че мотивите на законодателят е бил да се спре купения вот. „Друг е въпросът, че не са направили проучване за това какво се случва. Единственото сигурно гласуване е в Бразилия, но то е добре разработено. За сега там няма оплаквания. Другата държава са Филипините“, подчерта Горанова.

1700-1800 лв. струва наемането на една такава машина. „Ние за тези избори ще си останем с хартиено гласуване. Още повече, че с хартиеното гласуване можеш да проследиш какво става с гласа ти“, обясни Горанова.

Иглика Горанова посочи, че изборите ще минат, отново ще се влачат чували с бюлетини и прогнозира, че ще има драми с преференциалния вот. „Има един голям хаос. Това е, което се получава“, добави тя.

Чуйте целия коментар на Иглика Горанова и Даниела Горчева за капаните на машинното гласуване в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …