петък , 22 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Идва ли студ, който не е и за мъже – климатологът Георги Рачев

Идва ли студ, който не е и за мъже – климатологът Георги Рачев

Идва „перфектната“ синоптична обстановка за сезона – средиземноморски циклон, полъх от Италия, и едновременно с това малко руско влияние. Тези два фронта ще се срещнат, като над България ще завали сняг още от четвъртък, а на Йордановден ще е истинска зима, прогнозира в еМисия България климатологът доцент Георги Рачев.

Най-силни снеговалежите ще са в Южна България, в района на Родопите по оста Кърджали-Бургас.

Дълбок сняг се очаква във всички наши планини, обеща той на скиорите.

Според прогнозите, след спирането на снеговалежа в събота и неделя нахлуването на по-студен въздух ще продължи и ще се стигне до минимални температури от рода на минус 15-20 градуса, които според климатолога съвсем не са нещо фантастично за януари месец.

След около седмица градусите отново ще се върнат към нормалните си януарски стойности.

Доц. Рачев спомена и за изключително високите нива на замърсяване на въздуха в първите дни на новата година – пет пъти над нормата, вследствие на газовете от колите, отопляването с въглища, но и влиянието на антициклона, който в случая действа като притискаща тапа.

Този мръсен въздух уврежда нашето здраве ден след ден и проблемът ще бъде акцентът на следващото десетилетие в цял свят, отбеляза той.

Как може да се подобри качеството на въздуха и какви стъпки ще видим по Парижкото споразумение през 2017 г. – чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …