неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Идва ли краят на журналистиката, която познаваме – коментар на журналистката Джоана Гудман

Идва ли краят на журналистиката, която познаваме – коментар на журналистката Джоана Гудман

Медиите използват все повече нови технологии и социални мрежи в работата си. В далечен Китай дори опитаха да интегрират роботи в редакциите.

Дали обаче това е краят на журналистиката, която познаваме днес. Олга се срещна с колегата журналист Джоана Гудман.

Гудман е автор и журналист, работещ в сферата на новите технологии за вестник Law Society Gazette, част от Guardian Media Network. Тя е журналист на свободна практика, писател и автор.

В работата си тя обхваща технологични, бизнес и медийни теми за национални издания и анализи за корпорации, както и на ниво индустрия. Пише редовно за Law Society Gazette и The Guardian. Ключовата й специализация е в правните технологии, но тя е преди всичко журналист.

Колкото и да се радва на технологичния напрадък във всички сфери от живота, Гудман все пак казва, че роботите никога няма да отнемат мястото на журналистите.

Според нея изкуственият интелект в медиите би могъл да допринесе за оптимизиране на традиционно тромави и времеемки процеси.

Човек ще трябва да прилага все повече критично мислене, когато чете, но това не е нещо лошо, даже напротив, смята журналистката. Според нея сегашните проблеми с фалшиви новини създават вътрешна нужда от все по-интелегентна аудитория с рефлекс към достоверността на информацията.

Вижте интервюто с нея:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …