неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / Честно Казано / Идва ли краят на прокуратутрата по съветски модел – коментира Кристиян Таков

Идва ли краят на прокуратутрата по съветски модел – коментира Кристиян Таков

Идва ли краят на прокуратутрата по съветски модел и какво в крайна сметка е съдебна реформа – за това в „Честно казано“ Люба Кулезич разговаря с доктора по право и преподавател Кристиян Таков.

Предложението, за което председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов настоя пред президента Румен Радев – прокуратурата да бъде изведена от съдебната власт, срещна острата съпротива на главния прокурор, ГЕРБ, ДПС, БСП, припомни водещата в началото на разговора.

Този разговор е важен за всички нормални българи, но е и много труден, тъй като „съдебна реформа“ е прекалено сложно понятие и не се свежда до една единствена мярка, а засяга редица неща: начина на сформиране и функциониране на ВСС, как се извършва призоваването, работата на съдилищата добре организрирана ли е, за да е бърза, има ли равномерно натоварване на съдиите и т.н., коментира той.

По думите му някои от тези теми и мерки са експертни и сякаш има склонност да бъдат приемани, други обаче са политически, много чувствителни и проблемни – и те са въ пряка връзка с ВСС и прокуратурата.

„Прокуратурата в 90% от случаите си върши работата, но обществото вижда останалите 10%, което създава усещане за неправда. Тя е като че ли най-болното място. Тя е дотолкова свръхйерархична и безконтролна, че се превръща в монструм“.

Д-р Таков вижда в нежеланието да се реформира прокуратурата страх сред управляващите, че всяка крачка в тази посока може да не бъде последната.

Той предположи още, че за идеята на Лозан Панов стои желание да се премине към по-мека конституция, като Великото народно събрание „пипне“ прокуратурата, като след това отмени само себе си. Припомни също, че само ВНС може да прави промени в прокуратурата, но намира това за несигурно начинание.

Двете сериозни предизвикателства пред България са справянето с корупцията и извършването на съдебната реформа, която политици погрешно твърдят, че е завършила, заключи юристът.

Обвинението трябва да бъде приватизирано и прокуратурата да няма монопол върху него – какво стои пък зад тази идея на Кристиян Таков – чуйте в целия разговор с него. Вижте и как той защити Лозан Панов:

Вижте също

Коментарът на Люба Кулезич: Доброто съществува – бизнесмен подаде ръка на незрящата двойка Калина и Виктор да сбъднат мечтата си за бебе

Снощи в нашето студио гостуваха двама незрящи влюбени. Калина и Виктор дойдоха с двете си …

6 коментара

 1. Като чудя, че прокуратурата си вършела 90% работата и настръхвам!

  Вчера прочетох, как крадец откраднал едно тесте с лотарийни билети за 259лв и бил осъден на 8 месеца затвор!
  Да попитам, на Прокуратурата 90% от осъдените бедни кокошки ли са? Защото качеството на работата на прокуратурата не се съди по това колко джебджии са осъдени на смърт и колко хора са хвърлени в затвора, за това че не са си платили топлата вода, а от това колко високопоставени и корумпирани лица са влезли РЕАЛНО в затвора и на колко от тях са им отнети всички имоти и пари. Като това последното е много съществено, защото има много хора които биха лежали 5-10 години затвор, ако след това знаят, че като излезнат в следващите 30-40 години ще живеят предоволно с откраднатите милиони!!!
  Същото важи и за роднини и приятели – имаш ли имоти и сметки с пари, без да имаш документи как са придобити – отиват в полза на държавата!!

 2. Николай Филипов

  Моля Ви, корегирайте името на Кристиан Таков. Изписано е грешно и в заглавието, и в статията.

 3. Съдебната реформа няма алтернатива. Точка.
  Докато не се появят осъдени и докато хората не почнат да вярват че има наказание за престъпниците, съдебна реформа ще е необходима. И няма отърване от тази необходимост.

 4. Анастасов

  Доктор, доктор, колко да е доктор по право!
  Една партия не можа да регистрира…
  Едно обединение не можа да направи…
  Никой не му повярва на благите думи…
  Някакви дела има ли този човек в ползу роду?

 5. Ако прокуратурата в България стане част от изпълнителната власт, както е на Запад ще е инструмент в ръцете на всяко правителство и вече няма да има абсолютно никакъв контрол над нея… В Германия и САЩ министърът на правосъдието лично освобождава и назначава главния прокурор, на всеки щат главния – губернатора или провинциалния министър, а на градовете главните прокурори в САЩ – кметовете.
  Представете си какво ще стане в България, ако и при нас стане така…

 6. Дървосекачът

  Не разбирам защо Още се поподмайват Хората-на-Правото ! …- та то Ясно кат БялДен :
  – Се сбират Хора Знаещи-и-Можещи ЗА Правото ! …ето го г-н Таков, ето го г-н Панов, ето го г-н Иванов…г-ца Саръиванова…г-ца Влахова…а Има И по Цял Свят !
  – Се оформя Съответният Разговор/Дискусия !
  –-Се Осигурява Тотална Яснота, Прозрачност и Отчетност с Нас-Всички Н.В. Данъкоплатецът !
  И ! – Се Решава+Действа !!!

  ….а като Приложим АбсолютноСъщото към Всичко, което Ни касае Нас-Всички – Хоп !, ето Ни Двустъпковата.