понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / „Идеите – това сме ние“ – за социалния ефект, базиран на устойчива бизнес структура

„Идеите – това сме ние“ – за социалния ефект, базиран на устойчива бизнес структура

Една от каузите на еМисия България е да ви запознава с млади активни хора, които искат да променят България – вместо да я напуснат. За социалното предприемачество днес разговаряхме с Диана Найденова и Йорданка Телкиянова, част от инкубатора за социални инициативи Обединени идеи за България (ОИБ), които събират млади ентусиасти и им помагат с реализирането на различни социални проекти.

Вижте кои са тримата големи победители от тазгодишната инициатива „Идеите – това сме ние“ в репортажа преди разговора във видеото долу. В рамките на няколко дни над 150 млади българи от страната и чужбина получават възможността да създадат проекти за решаване на проблеми в различни сфери. Тази година форумът #Идеите5 бе посветен на темата „Синя икономика: Можеш повече с по-малко“.

Това е форум за проекти, които не са просто социални, а имат устойчивост и структура, която да им помогне да растат и да се развиват във времето, като това бе и основно изискване, разказа Найденова.

По думите й най-устойчиво е решение, което има ресурси да се самофинансира, както и други, които имат връзки с доброволчески инициативи. Според нея е лоша идея да разчиташ изцяло и за всичко на външна подкрепа, вместо на вътрешните ресурси на екипа си, както и прекалената мащабност на целите без ясна структура.

Целта е не да има просто еднократен резултат, а да се остави дълготраен ефект в обществото, коментира още Диана Найденова.

Тя уточни също, че всеки проект, дори базиран на чуждестранна идея и опит, неминуемо трябва да се адаптира за българската среда, нужди и интереси.

Ефективност и спестяване на ресурси е идеята на синята икономика, т.е. превръщането на използвани ресурси в нови активи, обясни и Йорданка Телкиянова. Според нея тази година е бил отчетен сериозен интерес в някои от екипите във форума, като те стават все по-предприемачески и бизнес настроени.

Основно ги съветваме как да намират партньорства и да се свързват помежду си, да се рекламират и макретират, да събират средства, както и кои са ключовите ресурси за успеха на един проект, как да структурират идеята си, която често в началото е твърде мащабна, обясни още тя.

В отговор на въпрос дали у нас има установен и доказал се подобен проект, Найденова отбеляза, че не се сеща за такъв все още, но за него са нужни поне 3-4 години. Тя добави, че това е теория и наука, която тепърва се развива, като дори в чужбина са немного примерите за огромен и устойчив социален ефект, базиран на бизнес дисциплина.

Чуйте целия разговор в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

 1. Дървосекачът

  Браво !
  …и Дискретно :
  – Създаване на СтартЪп България ?!(като непрекъснатоДействащ Механизъм)
  – Стартиране на Взаимоспомогането/Crowdfunding ?!

 2. Петър Александров

  Браво, младежи!

 3. Това е една страхотна инициатива!