събота , 23 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ибрахим Карахасан-Чънар за предизвикателствата пред мюсюлманите в светските общества на Европа

Ибрахим Карахасан-Чънар за предизвикателствата пред мюсюлманите в светските общества на Европа

Европа никога не е била поставена под такова напрежение, а бежанската вълна и тероризмът никога не са имали подобен пик, довел до преформулиране на политики. Прекаленото отваряне на Запада му изигра лоша шега.

Това коментира писателят и журналист Ибрахим Карахасан-Чънар в един разговор и за предизвикателствата, пред които са изправени мюсюлманите в светските европейски общества днес.

Тенденцията през последните през последните 50 години в доста западноевропейски държави е приход на имигранти, създаване на гета и бариера между мигрантите и местните общества, обобщи писателят.

Европа е сравнително свободна, докато идващите в нея – от Северна Африка, Близкия изток, са живели в по-капсулирана среда и попаднаха в културен шок, а когато имаш и вътрешна морална криза, е много лесно да се радикализираш, добави Чънар.

Според него процесът е двупосочен: европейските общества са подценили проблема, а мигрантите не са били подготвени, като голяма част от тях приемат мерките, насочени към интеграция, като опит за асимилирането им.

„Мисля, че моментът е бил подценен. В много големи градове в Европа се създават гета и това по някакъв начин е било недогледано. В законодателството си тези държави също имат минуси, свързани с миграционната политика, настаняването, образованието, здравеопазването, и сега се усетиха. Като че ли те не създадоха на мигрантите по-нормална среда. Западната демокрация е изпитана, но все пак бе изненадана от всичко случващо се.“

Чънар направи разлика с турските имигранти в Германия, като напомни, че първите са били гастарбайтери, пристигнали на работа по междудържавно споразумение и имали достатъчно време да се интегрират. За разлика от тях много от днешните мигранти от Африка и Азия бягат от военни конфликти и идват от авторитарни общества.

Турция е светска държава, категоричен бе Чънар, според когото свободата на мисълта сред турския народ е силен инстинкт, а журналистиката там продължава да е много чувствителна.

Ислямът на Балканите той определи като умерен и синкретичен, със съвсем други черти. Според него местните общности имат много по-дълъг тренинг в съжителството, за разлика от европейските.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …