петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Художникът Владо Руменов: Уволнението ми отдавна е замислено, случайно съвпадна с предаването по БНТ

Художникът Владо Руменов: Уволнението ми отдавна е замислено, случайно съвпадна с предаването по БНТ

Художникът и реставратор Владо Руменов е уволнен от Националната галерия със заповед на директорката Слава Иванова.

Освобождаването му става след участието му в предаване на БНТ, в което темата за поправките в Закона за културното наследство предизвика остра реакция от страна на министъра на културата. Вежди рашидов заплаши водещия на предаването Георги Ангелов да внимава какво говори, защото държавата му плаща заплата.

Владо Руменов коментира пред Би Ай Ти, че е служител в галерията от 1976 г. Ден след предаването по БНТ обаче, ръководството на Националната галерия му връчва за подпис нова длъжностна характеристика. От нея се разбира, че изискванията за заеманата длъжност се завишени. В същото време в галерията има още двама служители на същата позиция със същия образователен ценз, които просто са преназначени, разказа художникът.

Според него предаването не е конкретният повод за махането му от галерията, а е заради натрупване на неговите критични позиции през последните години.

„Имам индикации, че Минисетрството и министърът още от година и половина – две са давали сигнали, обаждали са се на колеги и шефове и са питали – този ваш колега какво приказва по медиите, защо пише такива неща, т.е. уволнението отдавна е замислено, просто случайно съвпадна със събитията“, коментира Руменов.

Художникът каза, че позициите му се крепят единствено на мнението на експертите от Форум „Културно наследство“.

„Абсолютно чист съм пред себе си за подбудите си за тази критика. Още повече живея с мисълта, че в 2016 г. би трябвало да имам право на свободно слово и да мога да изказвам свободно мнението си“, посочи Руменов.

Той е категоричен, че ще оспорва отстраняването си.

Би Ай Ти опита да се свърже с министъра на културата за коментар, но от кабинета му няма отговор.

Тази вечер от 19 ч. пред Националната художествена галерия ще се проведе протест срещу политическото уволнение на Владо Руменов.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …