петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Художничката Аделина Попнеделева разказва за детството си в нова изложба

Художничката Аделина Попнеделева разказва за детството си в нова изложба

Художничката Аделина Попнеделева отбеляза 60-та си годишнина с изложба в галерия „Арт Алея“. Противно на очакванията да представи ретроспекция на своето творчество, тя разказва една много съкровена част от своя живот.

Художничката ни връща към ранното си детство и една болезнена раздяла.

„Родителите ми са се развели, когато съм била на 3 – 4 години. Даже не знаех, не ми бях казали. Разбрах случайно. След първи клас трябваше да отида на лагер и трябваше да се попълнят документи. Тогава прочетох, че родителите ми са разведени. Не коментирах това с никого, не попитах никого, но ми стана някак криво. По-късно, понякога сме се виждали с баша ми. Сега той реши, че иска да се сближим“, разказа Аделина Попнеделева пред колегата ни Кремена Николова.

„Всички неща, които той ми каза, някак отново ме нараниха. Заради това започнах да разглеждам стари снимки, открих документи и доста се развълнувах. Реших, че всеки човек има някаква подобна лична драма и че мога да я разказа с моите лични впечатления, преживявания и вещи, които да организирам така, че да вложа моето отношение към това, което се е случило и начина, по който е протекло моето детство“, сподели още художничката.

Розова рокличка от кадифе, лисиците, които майка ѝ е носила, избродирана молба за развод – знаците за болезненото детство прескачат личната история.

„Детството определя целия ти живот и затова един от обектите в изложбата е стар денк, пълен с детски книжки и играчки, които не се виждат“, сподели още Аделина Попнеделева.

Вярна на себе си, художничката представя любими техники – бродерия, текстилни паа, инсталации.

„Първите неща, които правих, бяха реални обекти и тъкани, защото съм завършила текстил. Сега имаме пак реални обекри и изображения“, споделя Попнеделева.

Въпреки че не е замислена като ретроспективна, изложбата ѝ я представя по почти безрасъдно откровен начин. А историите на нейния живот могат да бъдат истории на всеки един.

„Всеки от нас търси смисъла на това, че се е появил на този свят и се опитва да го намери, правейки различни неща. Аз специално мисля, че това е моят път и харесвам възможността да изразявам чувствата си и лични преживявания. Чувствам се щастлива, когато мога да ги споделя с другите хора“, казва още Аделина Попнеделева.

Надникнете към изложбата ѝ със следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …