вторник , 17 юли 2018
Начало / Спорно за спорта / Христо Ристосков с разкрития за корупцията в съдийството и футбола

Христо Ристосков с разкрития за корупцията в съдийството и футбола

Бившият международен съдия Христо Ристосков, който още през 2008 г. алармира за наличието на корупционни практики във футболното съдийство, твърди, че нищо не се е променило и до днес.

Всичко, което Мишел Платини свърши като президент на УЕФА по отношение на футболното съдийство, бе популизъм и футболни измишльотини, категоричен е той.

Аз съм абсолютно убеден, че новите президенти на УЕФА и ФИФА ще вземат отношение по т.нар. консултантски договори на хората от съдийската комисия, като Марк Бата (консултантът на българските съдии, французинът Марк Бата – бел.ред.) и други, защото това е срамно и позорно, заяви Ристосков.

Той определи Бата като „скъпо струващо лопатало, което идва тук и обяснява глупости“.

Според бившия рефер глупост са например думите, че след 6-7 години ще имаме съдия в Лига Европа. „Значи ти за това време ще вземеш около 3-4 млн. – каква е икономическата логика? Преди години имахме съдии без никакъв консултант в европейските турнири“.

От наблюденията си за начина, по който работят много рефери, Ристосков твърди, че корупционните практики продължават не само у нас, но в европейски и световен мащаб. Става дума за една добре структурирана организация по манипулирането на мачовете, смята той.

Ако УЕФА е организация на място, тя трябва да дойде тук и да каже – върнете ни парите, както при европейските програми, когато някой прави „цап-царап“, отбеляза Ристосков.

Той е убеден, че при легалните залози за мачовете трябва да може да се залага само с кредитна карта, както е в САЩ, а не както „тук всеки си залага и никой не го пита откъде са му парите“.

УЕФА и ФИФА изобщо не са се борили с проблема, убеден е бившият рефер.

Той прогнозира също, че шефът на БФС Борислав Михайлов „си чака реда“ и „достойно ще се нареди“ до Сеп Блатер и Мишел Платини, когато им прочетат присъдите в Ню Йорк. Очаква и нови разкрития, които да стигнат и до българския футбол.

За предаването коментира и Венцислав Стефанов, член на изпълкома на БФС, които също често е обвиняван в схеми с отбора му „Славия“. Вижте какво каза и той за националния отбор и БФС:

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …