петък , 19 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Христо Панчугов и Арман Бабикян за реалностите след оставката на министър Калфин

Христо Панчугов и Арман Бабикян за реалностите след оставката на министър Калфин

Политологът Христо Панчугов и пиар експертът Арман Бабикян коментираха дали е застрашено правителството след оставката на социалния министър Ивайло Калфин и оттеглената подкрепа за мнозинството на партията му АБВ пред журналиста Силвия Великова.

Според Панчугов дали от АБВ са щели да напуснат управлението сега заради БСП, или след 3 месеца, когато има друг повод за изнудване, е категорично без значение.

„През последните няколко години стана практика да няма никаква логика в действията на която и да е от политическите формации, особено в този парламент, затова е безсмислено да търсим такава във вчерашните събития. От самото начало на тази управленска формула липсата на ясна политическа логика и визия, структурирана програма, която да влезе в основата на това управление, беше в основните дефиците. В този смисъл шантажът и изнудването в управленската формула се установи като практика“, каза още политологът.

Пиар експертът Арман Бабикян пък бе категоричен, че „АБВ постъпи по-сериозно от ДСБ“.

„Те не се изложиха като Пепи Москов, който продължава да го прави и с изказването си днес, че ДСБ трябва да се върнат във властта. Действията на АБВ са с една идея по-обясними на ДСБ и това са наближаващите избори“, допълни той.

По думите му оставката на Калфин е била моментална, защото спазва принципите на европейската политика.

„Патриотите пък провеждат кампанията си вече от няколко месеца и са в много по-напреднала фаза – още с опъването на телената ограда на границата, която се заобиклаля охотно от всички мигранти, след това ни занимаваха с бурките, носени от 70-80 души в някакво гето в Пазарджик, финалът на рекламната им кампания са извращенията на Изборния кодекс, които се превърнаха в закон под маската на защита на националната сигурност“, заяви Бабикян.

На свой ред, Панчугов каза, че от партиите в парламента ще се оказажат готови за евентуални предсрочни избори само от ГЕРБ, затова всички останали имат интерес да крепят това управление.

Двамата експерти бяха категорични, че същевременно няма никакво значение кой ще наследи Калфин.

„Отново излиза една от основните тенденции в този парламент – политическото брокерство. Затова при тези плаващи мнозинства, на които ще разчита властта оттук нататък, никога няма да видим смислена политика“, каза Панчугов по повод изказването на вицепремиера Меглена Кунева, че се надява на подкрепата на АБВ по антикорупционния закон.

Арман Бабикян пък подчерта, че единственият, който може да застраши стабилността на правителството, е самият Бойко Борисов.

По повод предстоящите президентски избори Панчугов каза, че те ще покажат липсата или присъствието на вътрешно напрежение в ГЕРБ.

„Ще бъдат тест за ГЕРБ колко избиратели може да мобилизира на принципа; „Магаре да е – наше да е“, коментира пък Бабикян.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …