понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Христо Николов: Ромите в България са най-образовани в Европа

Христо Николов: Ромите в България са най-образовани в Европа

Какво се случва с ромите в България, а и в цяла Европа и променя ли се мисленето на младото ромско общество? На тези въпроси отговори председателят на фондация „Саворе“ Христо Николов.

Той е категоричен, че мисленето сред младите роми се променя. „На територията на Европа има много мислещо, много изградено и много в час младо поколение от ромски произход, което знае къде е тръгнало. Но без реалното участие на тяхното виждане за света, няма как да има промяна. Трябва да се допитат до младото поколение и да разберат те какво желаят“, заяви Христо Николов.

Той каза, че се правят много програми за интеграция на ромското общество, но по думите му те не са ефективни. „Без реалното участие на самите хора, без бенефициентите, без реално те да кажат точно какво да искат, няма как да се случат нещата“, убеден е Николов.

Председателят на фондация „Саворе” каза, че е присъствал на интернационална конференция в Братислава за ромския въпрос. „Събрахме се роми от цяла Европа на различна възраст и с различни професии, за да ни чуят, да разберат какво е нашето мислене. Над 250 души присъстваха на конференцията. Обсъдихме помежду си кой какво е направил в собствената си държава и в неправителствения сектор и как младите работят за другите“, обясни Николов.

Той каза, че сред обсъжданите въпроси е било да има единна платформа за съвместна работа в Европа. „Всички неправителствени организации, младежите да са наясно какво се случва.

Ако днес имаме похвалата тя е в посока на това, че най-образованите роми в Европа са на територията на България“, подчерта Николов. Той обясни, че на фона на други европейски страни като Чехия и Унгария например страната ни води в процентно съотношение.

„Те все още се борят със сегрегацията – да не са капсулирани, да не учат отделно и да го няма отблъскването. Един от акцентите на срещата беше и да се обърне внимание на антиромската реторика. В Европа се надига нацистка вълна срещу малцинствата и ромите. Там е много засилено усещането за дискриминация“, обясни Христо Николов.

Той подчерта, че днес много ромски деца учат в смесени паралелки със свои връстници.„В България има 3700 роми с висше образование, 4200 роми са с полувисше, в момента има 7000 студента от ромски произход. Това са 15% на фона на 1 милион. Образованието е пътя към прогреса, светлината, защото един неграмотен човек лесно се манипулира и се подвежда. Лесно го използват“, убеден е Николов. Според него ключът към образованието е да се започне от детската градина. Тази мярка би намалила процента на отпадналите от училище ромски деца. „Без да си подадем ръка един на друг, сами няма как да го постигнем“, добави Николов.

Чуйте целия разговор с председателят на фондация „Саворе” Христо Николов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …