неделя , 18 ноември 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Христо Комарницки: Винаги съм се чудил как карикатура може да събаря власт. В една цивилизована страна тя е просто рисунка

Христо Комарницки: Винаги съм се чудил как карикатура може да събаря власт. В една цивилизована страна тя е просто рисунка

„Трудно е да се изправиш срещу белия лист и да се опиташ да кажеш нещо. И накрая да си доволен от резултата. Проблемът сигурно идва от там, че белият лист е нещо чисто и хубаво, и страхът да не го изцапаш с това, което правиш, е много голям“.

Това споделя за работата си един от най-известните ни карикатуристи Христо Комарницки във втората част на интервюто с него за предаването „Просто Диков“ по Би Ай Ти.

Запитан каква е целта му, той казва, че краткосрочната е на първо време да „удържи тази територия, която все още ни е останала“.

Ще опитам с мои колеги да направим нещо като контранастъпление, да си върнем някои загубени неща в начина на изразяване, в свободата, чрез различни малки инициативи, сатирични изложби, издания от рода на „Шарли Ебдо“, уточнява карикатуристът.

„През всичките тези години съм се чудил как може една рисунка да събаря власт. Никога не съм имал отговор на този въпрос, но то е свързано с културата.

В една по-слабо развита демокрация на карикатурата се придава огромно значение, тя стои по първите страници като пропаганден плакат, като нещо, което може да предизвиква метежи, падане на диктатори. Но в една цивилизована страна това е просто рисунка, макар с послания и идеи. Сама по себе си тя не е средство за политическа борба“, разсъждава на глас той.

„У нас всичко се замита. Липсва критична маса от населението, която да каже „Не съм съгласен с това. Не може така“ – и все повече намалява тази част, която е възмутена и ангажирана. Хората си вземат багажа и се махат. Изходът за едни е някой от терминалите, за други – като мен, да стоят тука. Аз съм си взел решение да правя каквото трябва. Изходът е индивидуален. Другото възможно решение е внезапно да решат да се завърнат 50-100 хил. българи отнякъде и да кажат: „Какво става тук, каква е тази държава, хайде да направим нещо“. Това ще е много интересен сценарий“.

Христо Комарницки заяви още, че няма как да убеди публиката, че издателят на вестника, където работи, никога не му се е обаждал с молби или нареждания да окарикатури определена личност в негов интерес. „Разчитам единствено да съм искрен в това, което правя, и с него да лиша хората от основания да се съмняват. Ако някой опита да го направи, аз просто ще напусна“.

Карикатуристът се съгласи с мнението, че говоренето срещу политиците по презумпция се възприема от тях като поръчка, а не като израз на убеждение от страна на журналистите. Според него за подобно мислене дава основание влошената медийна среда у нас, практиката журналистите да са нечии маши, както и самият премиер, който сякаш задава тона. „Ако някой го критикува в някоя медия, той си казва: аха, значи собственикът иска да ми каже нещо, иска пари. А мислейки по този начин, той го внушава и на публиката“.

Запитан за конфликта с членове от средите на протестиращите от 2013 г. (заради негов пост, в който твърди, че някои са осребрили протестната си дейност), Комарницки казва: „Война – не, няма и за какво. Мисля до голяма степен, че сме съмишленици с „Протестна мрежа“. Някои от тях са ми приятели“.

Художникът, получавал множество награди, споделя още, че е започнал да ги получава тогава, когато вече не е имал нужда от тях, за разлика от времето, когато е бил съвсем млад и начинаещ в професията. Вече даже с удоволствие отказвам всякакви награди, не са ми цел, добавя той.

Гледайте целия разговор с Христо Комарницки:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …