петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Христо Комарницки: Бойко Борисов е некултурен, сменя маски и умее да купува

Христо Комарницки: Бойко Борисов е некултурен, сменя маски и умее да купува

Карикатуристът не трябва да има прегради. Това е мнението на един от най-известните български карикатуристи Христо Комарницки. „Свободен може да означава да се изправиш директно срещу страховете си без да мигаш. Да видиш къде си ти, къде са границите на страха“, коментира Комарницки в предаването „Просто Диков“.

Той сподели, че през последните 2-3 години е бил изправен пред дилемата дали да напусне вестника, в който работи. „Но винаги си казвам, че това ще е глупава постъпка може би, най-малкото защото ще предам колегите от вестника, които стоят зад всичко, което правя. Обществото, хората са много скептични към всяка изразявана в медиите позиция. Това е нормално предвид медийната среда, в която живеем“, обясни карикатуристът.

„На Бойко Борисов му липсва културата. Той е некултурен. За това, че го избират, не виждам противоречие. Даже е в синхрон с обезкултуряването на населението. Ако има нещо, което ме отчайва, това е, ровейки се в архивите, да попадам на неща от преди 10-15 години, които буквално пасват на днешната ситуация. И нищо не се е променило. Това може да ме отчая“, сподели художникът.

Той каза, че най-много го дразни фактът, че животът минава и не се превръщаме в страната, която всички искаме да бъде. „Ние вървим към Ориента, към Турция, към Източни режими, не се превръщаме в европейска държава, както всички искаме. А животът си изтича“, обясни Комарницки.

Според него това, което наричаме гражданско общество, е до известна степен фикция. Гражданското общество до голяма степен е една заблуда и се оказва параван за грозни неща, които се случват, смята карикатуристът. „Например – всичките тези протести създадоха илюзията, че нещо ще се промени, че нещо се случва, а е точно обратното. Тези хора са използвани, против волята им. Това е една бутафория, а това е обидно. Начинът е просвещение и образование, а другото е революция и камъни. Но образованието е дълъг процес“, обясни художникът.

Според него Бойко Борисов като персонаж не търпи кой знае какво развитие, макар че ловко сменя маски. Това е артистична дарба, която премиерът очевидно притежава. „Но няма същинско развитие като характер и персонаж. Може да сменя маските на кроткия обединител Бойко или пък властния, който бие“, добави Христо Комарницки.

„Продължавам да се изненадвам от липсата на култура. До сега не съм срещал премиер или президент, който да се отнася по този начин към сатирата изобщо. Няма държава, където премиер може да си позволи такова нещо. Бойко Борисов просто не знае правилата на играта. На него му липсват първите 7 демократични години, съмнявам се дали изобщо е чел Конституцията на България“, каза карикатуристът.

Според него Борисов притежава един невероятен талант да купува – хора, организации, както се купуват имоти. „Наблюдавах с каква наслада говори за СДС като за негова собственост. Успява да купи всички, които в един или друг момент са били срещу него. Това е търговски нюх сигурно“, коментира още Христо Комарницки.

Вижте целия разговор на Сашо Диков с Христо Комарницки в следващото видео, а в неделя очаквайте и втората част на интервюто с карикатуриста:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …