понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Христо Иванов за коалицията с ДЕОС и „Зелените“: Не сме просто хипстъри, които си играят на политика

Христо Иванов за коалицията с ДЕОС и „Зелените“: Не сме просто хипстъри, които си играят на политика

И трите формации по собствен път са произлезли от последователното усилие на българското гражданско общество да се конфронтира с корупционното завладяване на властта и държавата. Темата за борбата с корупцията и мафиотизацията на българските институции е обща и макар тази коалицията да се случи под напора на събитията, тя има своя смисъл и логика.

Това обясни в еМисия България лидерът на „Да, България“ Христо Иванов, който коментира днешната новина за регистрирането в ЦИК на коалицията Движение „Да, България“ с участието на партиите „Зелените“ и ДЕОС за общо участие на предсрочните избори. Вчера техни активисти успяха за броени часове да съберат над 20 000 подписа за целта, повечето от които от страната.

Иванов обясни, че юридическото предствителство се осъществява съвместно с техните партньори, като самият той е говорител на обединението и отговаря за артикулирането на политическите тези. Той увери, че „Зелените“ и ДЕОС са развноправни носители на коалицията. Той призна още, че на този етап не се коментира разпределението на субсидията, ако колицията влезе в парламента, но има постигнати известни споразумения.

„Да, България“ е политически феномен, самото възникване на политическа партия по този видим и чист начин и в такива срокове е събитие, категоричен бе Христо Иванов. „Не сме просто хипстъри, които си играят на политика. Никоя партия досега не е имала подобен процес на учредяване, в такива условия и при такава съпротива.“

Шегуваме се с моите съмишленици и приятели, че това е политическото риалити на сезона, което бързо се превръща в незаобиколим фактор заради безпрецедентната си идентичност, предизивикваща доста различно отношение, добави той.

Българският корупционен модел ерозира трайно, като това започна през 2013 г., когато Октай Енимехмедов излезе на сцената и насочи пистолет срещу Ахмед Доган, но този процес ще продъжи още известно време, прогнозира още лидерът на „Да, България“. Той очаква поредица от кратковременни парламенти, тъй като според него причините за политическата нестабилност са именно в разклащането и бавната агония на този модел, както и в слизането на цяло едно политическо поколение от сцената.

Не се съмнявам, че държавните институции ще направят усилие за честни избори, но практиката показва, че ще бъдат направени и всякакви опити за манипулиране на изборния процес – не само при самото гласуване, но в промиването и повлияването на общественото мнение в рамките на медийната сред, което вече в ход. Има цели сектори от българските медии, които трудно могат да бъдат наречени журналистика, добави Иванов, като добави, че фиктивните жалби също са част от тази нечестна борба.

Христо Иванов каза още, че от самото начало са заявявали, че ще работят за голям антикорупционен блок в следващия парламент. Няма съмнение, че ще сме отворени за подобно сътрудничество, това е заявка, която правим от месеци, отбеляза той. Иванов спомена също за отправеното в началото на седмицата послание към париите от демократичната общност за обща застъпническа мрежа.

По отношение на евентуални партньори в бъдещия парламент, Иванов каза, че искат партии, които да се придържат към онези сили, желаещи борба с корупцията и невъвлечени в негативни изборни практики.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

3 коментара

  1. добре ги е описал, защото са именно това- събрали се хипстъпи с огромни претенции и нищо друго

  2. Да, България е последната ми надежда за позитивна промяна. С вас сме!

  3. Не (мерси!), България

    Десни сме, ама искаме и социалисти в нашето движение. Против корупцията сме, ама можем и да си сътрудничим с ГЕРБ след изборите. Искаме реформа, ама не искаме коалиция с единствения реформатор в държавата (Радан Кънев). Такава партия се нарича „манджа с грозде“ – нещо, което вече сме го яли с какви ли не други подобни измислени партии пред последните 27 години.