неделя , 22 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Христо Иванов за казуса с уседналостта: Това е стратегическа цел на патриотите и ДПС, а общото между тях е ДС

Христо Иванов за казуса с уседналостта: Това е стратегическа цел на патриотите и ДПС, а общото между тях е ДС

След силен обществен натиск правосъдното министерство оттегли законопроекта, с който се предлагаше уседналост от три месеца за гласуване в президентски и парламентарни избори. Служебният правосъден министър Мария Павлова е уволнила и шефа на Дирекция „Съвет по законодателството“ Любомир Талев, който – според ведомството – е действал умишлено и злонамерено, публикувайки закона.

Според обяснението първоначално готвеният проект е предвиждал в нормите за уседналост изрично да залегне възможността за упражняване на избирателни права на български граждани, живеещи на територията на всички държави-членки на ЕС. Това обаче поставя под въпрос избирателните права на наши сънародни не само в Турция, но и в САЩ, Канада, Австралия, а от 2018 г. и Великобритания.

Междувременно в телефонно интервю за Би Ай Ти правният съветник на президента и бивш конституционен съдия Емилия Друмева призна, че е знаела за въпросните изменения, които по думите й да били първоначални текстве, подлежащи на обсъждане.

Тя отрече да е „автор“ на законопроекта, както твърди уволненият Талев пред „24 часа“ (както и, че законопроектът е спуснат от президентството към правосъдното министерство още на 27 март), но призна, че е консултирала авторите.

В еМисия България темата коментира бившият правосъден министър Христо Иванов и лидер на „Да, България“, една от първите формации, които реагираха на проекторешението.

Опитват се да ни убедят, че това е някаква технологична грешка, но от всички реакции на министерството е ясно, че става дума за последователна политика – не приумица на сегашната служебна министърка, а консенсус по линията патриоти – ДПС.

Виждаме едно бързане за популистки дивидент, услуга към ДПС, защото това обслужва ДПС, категоричен е Иванов.

Той припомни, че отношението към българските изселнически общности и тяхното право да гласуват е крайъгълен камък на политиката ни от много години, а на тези избори сме станали свидетели на сцени, които възпроизвеждат картини от Голямата екскурзия.

Това е последователна политика и стратегическа цел, поставена между патриотите и ДПС, а общото между тях е бившата Държавна сигурност, която стои зад организирането и провеждането на Възродителния процес, заяви Христо Иванов. Когато партиотите работят в интерес на Доган, това е много притеснително, добави той.

Иванов отбеляза, че според „Да, България“ българските граждани в Турция са стратегически ресурс на България и ако искаме да сме патриоти, е добре да засилим контактите си с тях и опитите за интеграция.

Според него въпросното законодателно намерение е ранна индикация, че ще видим ескалация на деструкцията на основите на демокрацията ни.

За лидера на „Да, България“ големият въпрос към президента Румен Радев в крайна сметка е подкрепя ли ограничаването на изборните права на българите зад граница, а не кой е писал законопроекта. Бившият правосъден министър е на мнение, че Радев е назначил съмнителен правен състав, който може да му заложи мини.

Или ще се преборим да наложим електронното гласуване, така че да могат всички да гласуват, или ще продължим да играем тази игра на все по-голямо затваряне в една котловинна, мижитурна представа за себе си, която ни тласка към мизерия, заключи Христо Иванов.

С коментар в предаването по скайп се включи и Стефан Манов, български активист и общественик от Тулуза:

„Скандалът само започва, той не завърши с тази светкавична реакция, с която се опитаха да потушат огъня, стигнал президентнството. Това излиза директно от президенствтото и е казармено разбиране на властта“, заяви Манов.

Ако Румен Радев е бил заблуден, трябва да уволни Друмева, смята Манов.

Темата коментира по скайп и журналистката и писателка Жанина Драгостинова от Виена, която се съгласи, че скандалът предстои. Тя призна, че са й прозвучали ужасно думите на Емилия Друмева, че случилото се е само малка стъпка напред в тази посока.

Вижте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

7 коментара

 1. Дървосекачът

  Вижте, Мартин ….- ако Сте Заимов – да Ви разбере Човек ….защото :
  – М.Бойкикева – Е от семейство на Репресирани от сталинизма. …като В допълнение – Баща-й Е Учредител на Норстууд.

 2. Иван Христов

  Точно Христо Иванов да ми говори за морал и за ДС е някакси неестествено!

 3. А какво е общото между Христо Иванов и ДС? Може би това, че неговия гуру – Иво Прокопиев е син на шофьор от ДС? Или това, че майката на Христо Иванов – Мария Бойкикева е върла комунистка?

 4. Точно този няма какво да коментира, един компроментиран и неуспял юрист. Свършиха изборите, стига пропаганда.

 5. Дървосекачът

  Ама чакайте малко, г-це Теодора !
  – мигар НЕ знаете #Кой Е тов. Ахмед ?! …тов. Лютфи ?! …пък отн. аг.Иван + чернодрешкоШитчето да не отпочваме !
  … И ! – КакТака Се пръкват И ‘етнически’ И ‘националистически’ ‘плеяди’ с Един-и-Същ профил/генезис ?!
  …….а цунигунито Анкара-Москава – Защо го ‘забравяте’ ?!

 6. Теодора

  А не означава ли че няма да се премахне ДОСТ. Това са глупости за патриотите и ДПС .Целат тук е друга но някой друг иска да я възпрепиатства

 7. Дървосекачът

  Браво ! Браво за Навременността ! Браво за Мрежирането ! Браво на Всички !
  …и очевидно Нещата са СвръхСериозни защото :
  а. при ГрандТотал 6.834М Българ(к)и – докъм 3М СА с ПонеЕдно Друго поданство …т.е. ‘наште’ (‘управляващи’/’елит’) Неслучайно се опитват да създават Пречки !
  б. влиянието на Турция – Да !, има го. …и най-Знаковото е че това става След цунигунито Анкара-ДнешенКремъл !
  ….колкото до Процедирането което Ни трябва – точноТова което стана сега (в този комплексен комуникационен обмен) ! …т.е. Се свързват Хора Знаещи-и-Можещи и Се обсъжда/анализира/т.н. ….като Същото – И за Селекция на Хората ЗА които да гласуваме. ….никакви пречки Да има вотиране, подписване и т.н. онлайн !
  И ! – Никакво преговаряне с ‘наште’, Хора !

  Успех !, ОТ и ЗА Нас-Всички.