сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Христо Иванов: Цветан Василев е от каймака на калта. Да чуем и Пеевски, ако някой ден проговори

Христо Иванов: Цветан Василев е от каймака на калта. Да чуем и Пеевски, ако някой ден проговори

Бившият правосъден министър Христо Иванов коментира съдебната реформа, „изповедта“ на банкера Цветан Василев, кариерата на Делян Пеевски, Висшия съдебен съвет и „гнилите ябълки“ в системата, за които говори френския посланик Ксавие дьо Кабан.

С една дребна на пръв поглед законодателна промяна се прави концентрация на власт, смята бившият правосъден министър по повод предложенията за промяна на компетентността на Софийския градски съд (СГС).

„До сега СГС от много години по традиция беше съдът, който беше ексклузивно компетентен да разглежда дела срещу магистрати, депутати – делата за корупция по високите етажи на властта. След смяната на Владимира Янева изведнъж СГС стана крайно неудобен на мнозинството на ВСС и главния прокурор Сотир Цацаров“, припомни Иванов.

„Няма никакво съмнение, че ръководителите на прокуратурата разглеждат СГС като голяма пречка за своите амбиции и дейност. С пакета за измемения в НПК се предвижда СГС да престане да бъде онзи съд, който разглежда тези дела, а те да бъдат пренасочени за разглеждане от Специализирания наказателен съд“, обясни бившият министър.

Той е категоричен, че без съмнение всеки, който е в положение да концентрира власт в България рано или късно бива изкушен да протегне ръка към този инструмент – Специализирания съд.

Христо Иванов припомни, че концепцията за спецсъда се заражда паралелно с концепцията за създаването на ДАНС още по времето на Станишев. „Такива специализирани съдилища по принцип се препоръчват на режими в Африка и Латинска Америка, когато трябва да се направи голяма чистка във властовия елит. Някои ги наричат и „Кенгуру съдилища“. ДАНС никога не престава да бъде основен съсирек на неформална власт“, подчерта Христо Иванов.

Той припомни и че, човекът, който по онова време консултира концепцията за спецсъда бе Сотир Цацаров. Според него вероятно това е бил един от аргументите на Цветанов и Борисов да погледнат на него като за главен прокурор.

„Паралелно с това се развива едно законодателство, свързано с тероризма, което отваря широко врати за акции и подслушване. Ето така неусетно се варят жабите и хората губят усещането си за това, че им е широко около врата“, добави Христо Иванов.

По повод последното интервю на Цветан Василев, бившият министър каза, че идват сигнали от прокуратурата, че тя няма да разследва твърденията на банкера. „Василев говори за неща, които са обсъждани многократно и много от нас отдавна са свикнали това да е недоказана истина и тя няма да стане доказана, защото гледат на другата страна“, посочи Христо Иванов.

„Цветан Василев трябва да дойде в България и да разкаже, но това не е достатъчно. Той трябва да извади документите от касата. Нямам никакво съмнение, че Василев преследва свои цели. Не става дума за един библейски катарзис. Това не е книгата на Йов“, коментира бившият министър и заяви, че Цветан Василев е от каймака на калта.

„Нека да предскажа едно нещо. Един ден, когато г-н Пеевски, ако има късмета неговата страхотна биография да не завърши рязко и да бъде изхвърлен на бунището на историята, просто защото мафията ще намери други служители, брокери или инструменти, и ако той реши да говори аз също така ще призовавам това, което този човек говори, да бъде чуто. Да чуем Пеевски“, добави Христо Иванов.

„Изчистването на Авгиевите обори изисква хора отвътре, които да проговорят и институции, които да поемат това и да изяснят нези неща. Това по никакъв начин не значи да предлагаме на тези хора някакъв имунитет и да им даваме индулгенция или изчистване на образа“, категоричен е бившият правосъден министър.

Вижте целия разговор с бившия правосъден министър Христо Иванов в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

6 коментара

 1. Ангелов

  Ами да крайно време е Василев да бъде екстрадиран и да започва да дава обяснение пред съда! Аз все повече се съмнявам дали изобщо съществуват някакви толкова важни документи и доказателства в тази каса. Ако наистина имаше такива Василев много отдавна трябваше да ги е осветлил пред обществтото.

 2. Мария Донкова

  Христо Иванов не е събеседник, на когото домакинът на разговора може да му довърива изреченията, нито има нужда от такава „помощ“. Разбирам следваканцинната енергичност на иначе чудесната гурналистка Силвия Великова, но в този случай гледахме дразнещо объркване на ролите на гурналист и на експерт по съдебна система.

 3. Теодор Тодоров

  Не прави добро впечатление това, че водещата постоянно прекъсваше своя гост…

 4. Абе докато беше министър на правосъдието Христо Иванов, защо веднъж не каза нещо подобно? Мълчеше само и все чакаше някой да му свърши мръсната работа. Сега като не е никакъв и няма никаква власт, ходи по телевизиите да се изказва какво и как трябва да се направи. То така много лесно всеки да говори, ама като трябва да се върши работа, няма никой. Тандемът Василев – Пеевски го имаше като беше министър Христо Иванов, ама ни единия ни другия привика да ги пита тия неща. Това, което казва Василев се знае много отдавна, ама сега се сети Христо Иванов, че май трябвало да се провери.

 5. ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ НЕ ИСКА ДА ГО ОНЕВИНЯТ ПОСМЪРТНО, КАТО МИЛОШЕВИЧ. ДОБРЕ ЛИ МЕ РАЗБРАХТЕ???????. НИЕ НЕ ЖИВЕЕМ В НОРМАЛНА ПРАВОВА ДЪРЖАВА, …….
  ВЪРНАХА СЕ ВРЕМЕНАТА НА МУТРИТЕ , ОБЛЕЧЕНИ С КОСТЮМИ ,ВРАТОВРЪЗКИ И „БЕЛИ ЯКИЧКИ „.
  А СЕГА ПЪК ИЗМИСЛИХА “ СПЕЦИАЛИЗИРАН СЪД „………ОЩЕ ПО СИГУРНО ЗАМИТАНЕ НА КРАЖБИТЕ ОТ НАРОДА ….ЗА НАРОДА ?!?!?!

 6. НАШИТЕ “ ДОМОРАСЛИ“ НАБЕДЕНИ ПОЛИТИЦИ С НИЩО НЕ МОГАТ ДА МЕ ИЗНЕНАДАТ….ПОНЯКОГА СИ МИСЛЯ,ЧЕ АКО НЕ ПЛОЮЯТ ПО ВЕСТНИЦИ,РАДИА И ТЕЛЕВИЗИЯ , КАКВО ЩЕ ПРАВЯТ ???? . О-О-О ПРОПУСНАХ К Р А Д Е Н Е Т О !?!ЛЮБИМО ЗАНИМАНИЕ И ДОСТА ДОХОДНО….ТА, ЗА „ИЗКАЗВАНЕТО“ НА ХРИСТО ИВАНОВ И ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ…ПО …BIT / БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ /?!?!?
  1.ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ НЯМА ДА ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ ДУМАТА “ ПРАВОСЪДИЕ “ Е СКВЕРНА ДУМА. НАЙ МАЛКОТО КОЕТО МОЖЕ ДА СЕ СЛУЧИ Е ДА БЪДЕ УБИТ…ДА,ДА..КАТО В ПОГОВОРКАТА “ ГЛЪТНА ВОДА, УДАВИ СЕ“ !
  2.ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР ДЪРЖИ ЗДРАВО В РЪЦЕТЕ СИ…. ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ И НЕ СЕ ЗНАЕ КОГА ЩЕ Я ИЗКАРА НА “ ТЕЗГЯХА“ ! А, ПОСЛЕ….ЗАПОЧНЕ ЛИ ДА СЕ РАЗПЛИТА КЪЛБОТО , СТАВА СТРАШНО……ЧУВАЛИ ЛИ СТЕ ЗА ПРИКАЗКАТА ,ЧЕ СА СЕ ОПЛЕЛИ КАТО „СВИНСКИ ЧЕРВА“??
  3.И АЗ ИСКАМ ИСТИНАТА ДА ИЗЛЕЗНЕ НО ТОВА НЯМА ДА СТАНЕ НИКОГА.ЗАЩО ???ЗАЩОТО ЩЕ СТАНЕ ПАК …МНОГО СТРАШНО.
  4.МРАЗЯ ПОЛИТИЦИТЕ, ЗАЩОТО НИ СМЯТАТ ЗА ИДИОТИ …. А НИЕ НЕ СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯМЕ.
  5.КАТО СЕ ТВЪРДИ ,ЧЕ ПЕЕВСКИ Е КРАДЕЦ И ПРЕСТЪПНИК, ЗАЩО НЕ МУ ИЗКАРАТ КИРЛИВИТЕ РИЗИ ?!?! ЗАЩОТО И ТОЙ ИМА ДА КАЖЕ МНОГО, ДОСТА МНОГО ЗА МИНАЛИТЕ И НАСТОЯЩИ ПОЛИТИЦИ….НЕ СМЕ НАРОД.